СВЕТ

Трамп критиковао Ненси Пелоси због планираног пута на Тајван

Бивши председник САД Доналд Трамп критиковао је председницу Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси због њеног планираног пута на Тајван, који је осудила Кина, а генерално подржали конгресмени-републиканци.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пекинг је упозорио Ненси Пелоси да не посећује острво, рекавши да ће тиме дотаћи „црвену линију“ и да ће на њену посету ће бити одговорено „одлучним контрамерама".
Кинеска влада, која Тајван сматра делом своје територије, одржала је војне вежбе у близини острва претходних месеци, преноси Танјуг писање листа „Хил“.
Трамп је на својој друштвеној мрежи „Истина“ рекао да је „неред са Кином последње у шта би она (Пелосијева) требало да буде умешана“ и да ће само начинити ствари горим.
„Све што она дотакне претвори се у хаос, ометање, глупост“, навео је Трамп.
Његови коментари су га довели у сукоб са неким члановима Републиканске партије, који су поздравили напоре Пелосијеве да „одбрани демократију и људска права“.
У међувремену, Бела кућа није била ентузијастична око евентуалне посете Пелосијеве Тајвану, а председник Бајден је рекао да америчка војска „мисли да сада није добар тренутак“, иако није предузео никакве јавне потезе да покуша да је спречи.
СВЕТ
Пентагон прави планове ако Пелоси крене на Тајван
Коментар