СВЕТ

Бела кућа: Пелосијева није потврдила планове за путовање на Тајван, али има право да га посети

Председница Представничког дома САД Ненси Пелоси има право да посети Тајван, али још није потврдила планове за путовање, рекао је у понедељак координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Председница Представничког дома има право да посети Тајван. Многи чланови Конгреса раније су посетили Тајван без инцидената, укључујући и ову годину“, рекао је Кирби, преноси Спутњик интернешенел.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће потенцијална посета Пелосиjеве Тајвану бити у потпуности њена одлука, али је позвао Кину да не ескалира тензије у случају посете.
"Уколико председница (Ненси Пелоси) ипак одлучи да оде у посету, а Кина покуша да створи неку врсту кризе или на други начин ескалира тензије, то ће у потпуности бити ствар Пекинга", рекао је Блинкен у Њујорку, пренео је Ројтерс.
"Тражимо од њих (Кине) да у случају да она одлучи да оде у посету, да се понашају одговорно и да се не упуштају у било какву ескалацију", истакао је Блинкен, пренео је Танјуг.
Неколико тајванских медија јавило је данас да би Ненси Пелоси требало да посети Тајван у уторак и проведе ноћ у Тајпеју.
Позивајући се на неименоване изворе, „Либерти тајмс“, један од тајванских листова, пренео је да би Пелосијева требало да посети тајвански парламент у среду ујутру пре него што настави своју турнеју по Азији, преноси Ројтерс.
Тајванско министарство спољних послова саопштило је да нема коментар на извештаје о плановима Ненси Пелоси за путовање.
Коментар