РУСИЈА

Москва: Бродови са украјинским житом не иду коме је неопходно

Бродови са житом из Украјине не иду у земље којима је оно неопходно, већ на Запад, што доводи у сумњу искреност теза о проблему са храном, саопштио је заменик портпарола Министарства спољних послова Русије.
Sputnik

„Нажалост, до сада ниједан брод са житарицама није стигао до изгладнелих земаља Африке или Јужне Азије. Они углавном иду у западне луке, а асортиман извозних производа углавном није пшеница, већ кукурузно зрно, сунцокретово уље, што доводи у сумњу искреност теза изречених на Западу да светска прехрамбена безбедност зависи од прехрамбеног споразума“, рекао је он.

Промоција руских производа на светска тржишта према споразумима у Истанбулу се не спроводи, Москва очекује да овај део договора буде испуњен, додао је он.
„Подсетимо, пакет докумената потписаних у Истанбулу укључивао је споразуме не само о извозу жита из три украјинске луке који је почео пре недељу и по, већ и о промоцији руских прехрамбених производа и ђубрива на светска тржишта, што се у овом тренутку не спроводи“, приметио је Нечајев.
Према његовим речима, Москва очекује да ће „сви пакетни споразуми бити у потпуности реализовани, а западне земље створити неопходне услове за приступ руског ђубрива и хране светским тржиштима“.
Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
ЕКОНОМИЈА
Инфографика: Бродови који су обезбедили извоз прехрамбених производа из Украјине
Коментар