- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Бродови са украјинским житом не иду коме је неопходно

© Sputnik / Евгений ОдиноковЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Бродови са житом из Украјине не иду у земље којима је оно неопходно, већ на Запад, што доводи у сумњу искреност теза о проблему са храном, саопштио је заменик портпарола Министарства спољних послова Русије.

„Нажалост, до сада ниједан брод са житарицама није стигао до изгладнелих земаља Африке или Јужне Азије. Они углавном иду у западне луке, а асортиман извозних производа углавном није пшеница, већ кукурузно зрно, сунцокретово уље, што доводи у сумњу искреност теза изречених на Западу да светска прехрамбена безбедност зависи од прехрамбеног споразума“, рекао је он.

Промоција руских производа на светска тржишта према споразумима у Истанбулу се не спроводи, Москва очекује да овај део договора буде испуњен, додао је он.
„Подсетимо, пакет докумената потписаних у Истанбулу укључивао је споразуме не само о извозу жита из три украјинске луке који је почео пре недељу и по, већ и о промоцији руских прехрамбених производа и ђубрива на светска тржишта, што се у овом тренутку не спроводи“, приметио је Нечајев.
Према његовим речима, Москва очекује да ће „сви пакетни споразуми бити у потпуности реализовани, а западне земље створити неопходне услове за приступ руског ђубрива и хране светским тржиштима“.
Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Превоз прехрамбених производа из Украјине кавер - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Инфографика: Бродови који су обезбедили извоз прехрамбених производа из Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала