СВЕТ

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер тужио Бундестаг

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер тужио је Бундестаг како би повратио посебне привилегије које су му одузете у мају, преноси агенција ДПА позивајући се на Шредеровог адвоката Михаела Нагела.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Тужба је поднета Управном суду у Берлину са захтевом да му се поново стави на располагање биро бившег канцелара са запосленима. Истовремено, адвокати бившег канцелара сматрају да је одлука Бундестага о смањењу финансирања Шредеровог бироа и обустави његовог рада незаконита.
Раније је комитет за буџет Бундестага већином гласова подржао одлуку да се Герхард Шредер лиши дела привилегија које има као бивши немачки канцелар. Тада је одлучено да му се одузму канцеларијске привилегије, док је задржао пензију и обезбеђење.
Формална основа, како су раније саопштили аутори нацрта документа, јесте то што канцелар не користи канцеларијски простор који му је доступан и нема сараднике, јер су они напустили канцеларију након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Одлука је усвојена у контексту политичког притиска на Шредера, ког критикују чак и његови партијски сарадници због блиских веза с Русијом и ангажмана у руским компанијама.
РУСИЈА
Бундестаг одузео Шредеру део привилегија бившег канцелара
Коментар