РУСИЈА

Шојгу: Мељемо западно „супероружје“ у Донбасу /видео/

Специјална војна операција у Украјини означила је крај једнополарног света, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на отварању Московске конференције о међународној безбедности, организованој у оквиру војног форума „Армија 2022“.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Почетак специјалне војне операцијеу Украјини означио је крај једнополрног света. Многополарност је постала реалност. Јасно су се оцртали полови тог света“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, главна разлика међу тим половима је у томе што једни поштују интересе суверених држава, уважавају културно-историјске особености земаља и народа, док их други пренебрегавају.
Шојгу је истакао да се систем глобалне безбедности радикално мења, а да је безусловна доминација САД и њихових савезника остала у прошлости.
Руски министар је, такође, истакао да је специјална операција развејала мит о „супероружју“ које Запад испоручује Украјини и које је, наводно, способно да преокрене ситуацију на фронту.
„Првобитно се причало о испорукама противтенковских комплекса 'џавелин', некаквим 'уникатним' беспилотним летелицама. У последње време улогу супероружја западњаци дају вишецевним ракетним бацачима 'химарс' и далекометним хаубицама. Ипак, и то наоружање се меље у борбама“, рекао је Шојгу, оцењујући да то наоружање није суштински утицало на ток ситуације на фронту.

Кијев крије од јавности огромне губитке

Говорећи о специјалној војној операцији у Украјини Шојгу је истакао да су губици украјинских оружаних снага огромни, а да кијевско руководство крије реалне цифре, али сведочења ратних заробљеника дају представу о реалној слици у редовима украјинских оружаних формација.
Шојгу је нагласио да се улога Кијева у западној тактици вођења борбених дејстава своди на постављање живе силе као потрошног материјала.
„Тиме се објашњавају огромни губици оружаних снага и формација територијалне одбране Украјине у људству, док реалне цифре погинулих војника и мобилисаних, такозваних снага територијалне одбране, кијевско руководство крије. Ипак, временом ће ти подаци постати доступни јавности“, рекао је Шојгу и додао да реалну представу о ономе што се догађа с друге стране фронта дају сведочења украјинских ратних заробљеника.
Према његовој оцени, напори НАТО-а су усмерени на продужавање агоније кијевског режима, иако ни у самој Алијанси нико не сумња у то да ће циљеви руске војне операције бити испуњени.
„У Украјини се руским војницима супротстављају уједињене снаге Запада, које управљају руководством те земље у хибридном рату против Русије“, рекао је Шојгу о дпдап да дејства оружаних снага Украјине планирају и координишу инострани војни саветници.

„НАТО је збацио маске. Агресивни карактер блока престао је да се крије иза формулација о искључиво одбрамбеној усмерености коалиционе делатности. Данас су у документима за стратешко планирање Алијансе потврђене претензије ка глобалној доминацији“, навео је министар и додао да су у сфери интересе Северноатлантског савеза Африка, Блиски исток и Азијско-пацифички регион.

РУСИЈА
Путин: Промене историјског обима иду у сасвим другом смеру - Западу треба ново топовско месо
Коментар