- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Промене историјског обима иду у сасвим другом смеру - Западу треба ново топовско месо

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Епоха једнополарног светског поретка одлази у прошлост, геополитичке промене историјског обима одвијају се у другом правцу, поручио је председник Русије Владимир Путин. Обећања Запада да ће осигурати безбедност у Европи су лицемерје а у стварности је све управо обрнуто. Русија ће штитити своје националне интересе, истакао је он.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Ситуација у свету се динамично мења, све више држава и народа бира пут сувереног развоја", рекао је Путин у обраћању учесницима 10. Московске конференције међународне безбедности.
Ма како се корисници садашњег глобалистичког модела чврсто држе за стање ствари на које су навикли, тај систем је осуђен на пропаст, геополитичке промене историјског обима иду у сасвим другом смеру, истакао је Путин..
Русија ће штитити своје националне интересе, бранити савезнике и радити на изградњи демократског света у којем ће бити гарантована права свих народа и културно-цивилизацијска разноликост, нагласио је он.
Како би очувале хегемонију, западне државе спроводе политику обуздавања, подривајући све алтернативне путеве развоја других земаља.

„Сједињене Државе и њихови вазали грубо се мешају у унутрашња питања суверених држава, организују провокације, државне преврате, грађанске ратове. Претњама, уценама Запад покушава да натера независне државе да се потчине његовој вољи, да живе по туђим правилима а све с једним циљем - очувати доминацију и наставити са паразитским животом на леђима читавог света као што је то било вековима до сада, а тај модел може да се одржи само силом“, оценио је Путин.

Он је истакао да колективни Запад циљано разбија систем европске безбедности а да се НАТО креће на исток.
"Тзв. колективни Запад циљано разбија систем европске безбедности, стално стварајући нове војне савезе. НАТО се креће на исток, јача војну инфраструктуру, распоређује системе противракетне одбране и подиже ударни потенцијал офанзивних снага. Лицемерно се говори о неопходности јачања безбедности у Европи а у стварности је сасвим обрнуто. При томе, безбедносни предлози које је Русија изнела у децембру су једноставно још једном игнорисани", указао је руски председник.
Према његовим речима, Западу су потребни конфликти како би одржао хегемонију и због тога су за Украјину припремили улогу „топовског меса“, реализовали пројекат анти-Русије, затварали очи на ширење неонацистичке идеологије, масован убиства становника Донбаса и због тога су наоружавали и наоружавају кијевски режим, чак и тешким наоружањем.
Како је рекао, Русија је започела специјалну операцију у Украјину потпуно у сагласности са Повељом Уједињених нација.
"Циљеви те операције су дефинисани јасно и прецизно: то су осигуравање безбедности Русије и наших грађана, заштита грађана Донбаса од геноцида."
Ситуација у Украјини указује да Сједињене Државе покушавају да одуговлаче тај сукоб, додао је он.
"И исто тако они делују, распирујући конфликтни потенцијал у Азији, Африци, Латинској Америци", навео је он.

Русија и Кина граде суверену политику развоја

Председник Русије је истакао да западне глобалистичке елите покушавају да провокацијама скрену пажњу својих грађана са озбиљних социјално-економских проблема, пада квалитета живота, незапослености, сиромаштва, деиндустријализације.
„Пребацују кривицу за сопствене неуспехе на друге земље, на Русију и Кину, које бране своју тачку гледишта и граде суверену политику развоја, не потчињавајући се диктату наднационалних елита“, објаснио је Путин.
Путин сматра да посета председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану није једноставно посета неког неодговорног политичара, већ дрска демонстрација непоштовања суверенитета других држава и пажљиво испланирана провокација.
Према његовим речима, циљ провокације је изазивање дестабилизације и хаоса у региону и свету.
Путин је оценио да колективни Запад жели да на Азијско-Пацифички регион прошири свој блоковски систем по аналогији са НАТО у Европи. Он је додао да се у том циљу формирају агресивни војно-политички савези.

Обновити поштовање међународног права и УН

Он сматра да је потребно поново успоставити поштовање међународног права и ојачати позиције структура као што су Уједињене нације.
„Морамо вратити поштовање међународног права, његових оснивачких норми и принципа. И, наравно, важно је јачати позиције оних универзалних структура које признају све државе, као што су Уједињене нације и друге међународне платформе за дијалог. Савет безбедности и Генерална скупштина УН, као што је то било првобитно и замишљено, морају да служе као ефикасна средства за смањење међународне напетости и спречавање сукоба, доприносе поузданој безбедности и добробити земаља и народа“, објаснио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала