РУСИЈА

Немачки министар економије: Пуштање у рад „Северног тока 2“ било би неуспех за Немачку

Немачки министар економије Роберт Хабек сматра да у случају да Немачка прихвати пуштање у рад „Северног тока 2“ то би за њу представљало политички неуспех.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сматрам да ће краткорочна добит од пуштања у рад ‘Северног тока 2’, од гаса, да ће се могућност да се лакше преживи зима преокренути у драматичан политички неуспех“, рекао је у разговору са грађанима у оквиру отворених врата у Берлину.

Он је појаснио да би Немачка, пуштањем у рад гасовода, згазила самопоуздање, вредности и свој однос према руском председнику Владимиру Путину.
Раније је један од водећих политичара и потпредседник либералне партије Слободна демократска партија“, као и потпредседник немачког Бундестага Волфганг Кубики изјавио да се залаже за моментално пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“. Шеф комитета у Бундестагу Клаус Ернст је навео да би било разумно да се са Русијом воде преговори о гасу и да Немачка не би требало да пати због сопствених санкција.

Дан отворених врата у Министарству се одржава сваке године, али је због пандемије ковида 19 последњи пут организован 2019. године. Канцелар Олаф Шолц и његова влада су први пут организовали овај догађај. Током викенда 20-21. августа су грађани могли да постављају питања немачким званичницима.

„Северни ток 2“

„Северни ток 2“ је гасовод капацитета 55 милијарди кубних метара годишње и протеже се од обала Русије, кроз Балтичко море, до Немачке. Реализовала га је компанија „Норд стрим АД“ заједно с „Гаспромом“ као јединим акционаром. Изградња гасовода је трајала три године и окончана је 2021. Ипак, након почетка специјалне војне операције у Украјини, западне земље су увеле серију санкција Русији, а Немачка је обуставила сертификацију гасовода, наводећи да је пројекат практично замрзнут.
РУСИЈА
Влада Немачке након предлога о пуштању у рад „Северног тока 2“: То се за сада не разматра
Коментар