- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Влада Немачке након предлога о пуштању у рад „Северног тока 2“: То се за сада не разматра

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Застава са логом компаније "Норд стрим 2" која води изградњу гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
 Застава са логом компаније Норд стрим 2 која води изградњу гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Наставак пројекта „Северни ток 2“ за сада се не разматра, изјавио је на брифингу у Берлину заменик портпарола немачке Владе Волфганг Бихнер.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Претходно је један од водећих политичара и потпредседник либералне партије Слободна демократска партија“, као и потпредседник немачког Бундестага Волфганг Кубики изјавио да се залаже се за моментално пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“.

„Зауставили смо процес сертификације ‘Северног тока 2’ из добро познатих разлога. Наставак пројекта се тренутно не разматра“, појаснио је Бихнер, коментаришући, на захтев новинара предлоге бројних немачких политичара о обнови гасне сарадње са Русијом и пуштању у рад „Северног тока 2“.

Он је истакао да, што се тиче питања капацитета гасовода, немачки канцелар Олаф Шолц је о томе говорио још 3. августа.

„’Северни ток’ има довољно капацитета, нема никаквих препрека да Русија испуни све споразуме о снабдевању Европе гасом преко тог гасовода, као и украјинским гасоводом који још увек ради“, истакао је заменик.

Предлози из Бундестага неприкладни

Истовремено, портпарол немачког Министарства финансија саопштио је на брифингу у Берлину да министар финансија Немачке Кристијан Линднер сматра „неприкладним и погрешним “ предлоге из Бундестага о пуштању гасовода у рад.
Портпарол је одбио да одговори на питање да ли је министар разматрао са Кубиком став о „Северном току 2“.
Линднер предводи „Слободну демократску партију“ која улази у коалициону владу Немачке формирану након избора 2019. године, а Кубики је његов заменик.
Тренутно се „Северним током“ испоручује око 20 одсто гаса. Због бојазни од потпуног прекида у снабдевању, Федерална мрежна агенција ради на приоритетном добијању гаса за производне гране које су од кључног значаја за немачку привреду.

„Северни ток 2“

„Северни ток 2“ је гасовод капацитета 55 милијарди кубних метара годишње и протеже се од обала Русије, кроз Балтичко море, до Немачке. Реализовала га је компанија „Норд стрим АД“ заједно с „Гаспромом“ као јединим акционаром. Изградња гасовода је трајала три године и окончана је 2021. Ипак, након почетка специјалне војне операције у Украјини, западне земље су увеле серију санкција Русији, а Немачка је обуставила сертификацију гасовода, наводећи да је пројекат практично замрзнут.
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Немачка би до краја године могла да покрене „Северни ток 2“
Зграда Рајхстага, седиште Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Бундестаг: Можда ћемо морати да пустимо у рад гасовод „Северни ток 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала