ЕКОНОМИЈА

Евро опет потонуо испод долара, пале азијскe берзe

Вредност евра пала је испод једног долара због очекивања да ће америчке Федералне резерве наставити квантитативно заоштравање монетарне политике у борби против инфлације. На азијским берзама цене деоница пале су шести дан заредом јер се улагачи плаше повећања камата и јер Европи због енергетске кризе пријети рецесија.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Јединствена европска валута на лондонској берзи пала је на 0,9990 долара јер је забринутост око глобалних економских прогноза навела инвеститоре да се окрену долару у својим куповинама.
Евро је, у последње четири седмице изгубио 2,06 посто вредности, а у последњих 12 месеци пао је за 14,78 посто.
МСЦИ индекс азијско-пацифичких деоница, без јапанских, био је око 7,00 сати у минусу 0,4 посто.
Притом је на Токијској берзи индекс пао 1,2 посто, док су цене деоница у Хонгконгу, Јужној Кореји и Аустралији склизнуле између 0,5 и 1 посто. У Шангају су, пак, благо порасле.
Последњих недеља тржишта су подржавала нада улагача да ће због благог пада инфлације у САД-у с највиших нивоа у последњих 40 година, америчка централна банка убудуће бити мање агресивна у повећању каматних стопа.
Фед је од марта подигао камате за 2,25 постотних бодова, а очекује се да ће их повећати и у септембру. Питање је, међутим, хоће ли камате повећати за 0,50 или 0,75 постотних бодова, преноси Јутарњи лист.
Заоштравање монетарне политике додатно ће успорити раст, које је ионако технички у рецесији, с обзиром да је благо пало два тромесечја заредом на кварталном нивоу.
Тржишта су под притиском и због страховања од рецесије у Европи која се бори с енергетском кризом.
Коментар