- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро опет потонуо испод долара, пале азијскe берзe

© AP Photo / Ahn Young-joonБерза, Азија
Берза, Азија - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Вредност евра пала је испод једног долара због очекивања да ће америчке Федералне резерве наставити квантитативно заоштравање монетарне политике у борби против инфлације. На азијским берзама цене деоница пале су шести дан заредом јер се улагачи плаше повећања камата и јер Европи због енергетске кризе пријети рецесија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Јединствена европска валута на лондонској берзи пала је на 0,9990 долара јер је забринутост око глобалних економских прогноза навела инвеститоре да се окрену долару у својим куповинама.
Евро је, у последње четири седмице изгубио 2,06 посто вредности, а у последњих 12 месеци пао је за 14,78 посто.
МСЦИ индекс азијско-пацифичких деоница, без јапанских, био је око 7,00 сати у минусу 0,4 посто.
Притом је на Токијској берзи индекс пао 1,2 посто, док су цене деоница у Хонгконгу, Јужној Кореји и Аустралији склизнуле између 0,5 и 1 посто. У Шангају су, пак, благо порасле.
Последњих недеља тржишта су подржавала нада улагача да ће због благог пада инфлације у САД-у с највиших нивоа у последњих 40 година, америчка централна банка убудуће бити мање агресивна у повећању каматних стопа.
Фед је од марта подигао камате за 2,25 постотних бодова, а очекује се да ће их повећати и у септембру. Питање је, међутим, хоће ли камате повећати за 0,50 или 0,75 постотних бодова, преноси Јутарњи лист.
Заоштравање монетарне политике додатно ће успорити раст, које је ионако технички у рецесији, с обзиром да је благо пало два тромесечја заредом на кварталном нивоу.
Тржишта су под притиском и због страховања од рецесије у Европи која се бори с енергетском кризом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала