КУЛТУРА

Српски филм о Светој Петки премијерно на фестивалу у Москви /видео/

Играни филм „Света Петка – Крст у пустињи“ редитеља Хаџи Александра Ђуровића имаће светску премијеру 29. августа на 44. Московском филмском фестивалу, саопштили су продуценти.
Sputnik
Пратећи живот побожне младе Параскеве, упознајемо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља. Филм је сниман на аутентичним локацијама у Јордану, затим у Србији и Јашију.
Редитељ нас води кроз 40 година искушења, дубоких унутрашњих борби, али и свеприсутне вере.
С једне стране, модеран у изразу и ритмици кадрова, овај филм нам доноси причу стару вековима, која и данас снажно живи у верницима и поштоваоцима Свете Петке.
Ова биографска драма настала по истинитој причи и бестселеру „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић.
У главним улогама гледаћемо Милену Предић, Милицу Стефановић, Филипа Хајдуковића, Јадранку Селец, Бранислава Томашевића, Даниела Сича, Андреја Шепетковског и Младена Совиља као и неколико јорданских глумаца.
„Света Петка – Крст у пустињи“ је прва српско-јорданска копродукција, подржана од Министарства културе Републике Србије, Секретаријата за културу АП Војводине, Филмског Центра Србије али и Краљевског филмског центра Јордана.
Ово је други филм редитеља Хаџи-Александра Ђуровића на фестивалу у Москви, након филма „Ви идите, ја нећу!“ који је приказан 2016. Године, преноси Танјуг.
КУЛТУРА
Премијера филма „Потрага за Винчом“, првог документарца о винчанској култури на енглеском /видео/
Коментар