- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера филма „Потрага за Винчом“, првог документарца о винчанској култури на енглеском /видео/

© Фото : Промо САНУИзложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови”
Изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови” - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Документарни филм „Потрага за Винчом“ (Quest for Vinca) је први документарац о винчанској култури на енглеском језику. Намењен је актуелизацији Винче као центру неолитске Европе, а тиме и популаризацији српске баштине и културе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

За само месец дана од појављивања филм „Потрага за Винчом“ (Quest for Vinca) добио је две фестивалске награде. Проглашен је за најбољи документарни филм на Међународном рок филмском фестивалу у Брајтону, а на недавно одржаном Требиње фестивалу, редитељ филма је добио признање „Велика повеља Леотара“ за документаристичку актуелизацију винчанске културе као део националне културне баштине.
Филм приказује порекло европске културе и њеног развоја током неолитског периода. Пратећи пут од Енглеске до Србије, Бенџамин Елиот, писац и историчар, посећује најзначајнија археолошка налазишта и уз угледне британске и српске научнике и академике, додатно расветљава и обједињује фрагменте винчанске прошлости у једну целину, али и даје алтернативну перспективу тој причи. Реконструише начин живота, културу и уметност, трговину, контролу ресурса, пољопривреду и револуционарна достигнућа праисторијског неолитског човека, посебно на подручјима Винче и Виткова.
Српска премијера филма биће одржана у Александровцу Жупском, 26. августа, у родном граду редитеља филма. У близини града, у селу Витково је и велико археолошко налазиште – неолитска метропола, о којој се доста говори у филму, па је премијерни приказ и леп повод да се обележи три године од проналаска за сада највише неолитске фигуре од печене земље – чудесне Вите.
Редитељ и продуцент филма је Владимир Јакшић, српској јавности познат музичар и фронтмен групе Револвери и чувеног хита „Ми заједно можемо све“. Владимир годинама живи и ради у Великој Британији, у Брајтону, где је и дипломирао, на одсеку за Перформанс и визуелну уметност.
Сценарио филма потписује Британац, Бенџамин Елиот, историчар, филозоф и аутор неколико књига: „Home by the Sea“, „Broken Mirrors“, „Lateral Shadows“, преноси РТС.
Изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови” - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
КУЛТУРА
„Пројекат Винча: нови археолошки изазови”: Етапе живота од 5800. године старе ере до наших дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала