РУСИЈА

Бугарска жели да обнови преговоре са „Гаспромом“: Нигде се не може наћи гас по таквој цени

Бугарска је спремна да обнови преговоре са руском компанијом „Гаспром“ о испоруци гаса и очекује одговор од руске стране у скорије време, саопштио је министар енергетике Бугарске Росен Христов.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Још увек нема активних преговора са 'Гаспромом', али је привремена влада послала обавештење о спремности да се обнове преговори. Дали смо до знања да желимо да почнемо преговоре, односно да их наставимо како бисмо разјаснили неке спорне услове уговора. Једноставно смо их информисали да смо спремни за преговоре и замолили смо их да обнове уговор“, рекао је министар, истакавши да Бугарска очекује одговор од „Гаспрома“ данас или у понедељак.
Бугарска је предложила да се продужи рок за испоруку преостале количине гаса, јер земља неће успети да до краја године потроши сав гас који испоручује Русија по уговору.
Како је прецизирао Христов, бугарска страна неће преговарати о потписивању новог споразума.
Поред тога, бугарска страна се плаши да у случају авансног плаћања Русија може да прими уплату, али да не омогући приступ гасу, стога предлаже шему плаћања пост фактум.
Министар је прокоментарисао и критике претходне владе на рачун „Гаспрома“ – бивши потпредседник Владе Бугарске Арсен Василев сматра да постоји велика шанса да се добије на могућем арбитражном суђењу против руске компаније.
По мишљењу Христова, у таквој ситуацији већи је ризик да ће „Гаспром“ имати потраживања, а не Бугарска. Он се запитао зашто би Софија ризиковала, јер се нигде другде не може пронаћи гас по тако ниској цени као код „Гаспрома“.
Министар је говорио и о цени америчког течног природног гаса чију је набавку договорила претходна Влада. Како је рекао, цена тих испорука за септембар је 50 одсто већа од цене по којој „Гаспром“ испоручује гас.
На питање водитеља да ли је забринут да ће Бугарска, обнављајући сарадњу са „Гаспромом“, „финансирати рат у Украјини“, министар је подсетио да Бугарска ионако наставља да купује руски гас.

„Као што већ сви знају, ми и даље купујемо руски гас, али то радимо преко посредника и плаћамо 30 одсто скупље. Дакле, ако говоримо о финансирању, онда би Немачка прва требало да престане да купује руски гас, јер су они највећи потрошач, што значи да највише финансирају. Што се тиче санкција Европске комисије: водеће европске земље купују исти тај гас по истим правилима. Да је било казни, до сада би такве земље требало да буду санкционисане“, рекао је бугарски министар.

„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
РУСИЈА
Бугарски министар: Треба да обновимо испоруке од „Гаспрома“ или ћемо платити пенале у милијардама
Коментар