- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски министар: Треба да обновимо испоруке од „Гаспрома“ или ћемо платити пенале у милијардама

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорске станице на територији Краснодара
Компресорске станице на територији Краснодара - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Бугарска треба да покуша да обнови испоруке гаса од „Гаспрома“ у складу са споразумом, у супротном постоји опасност да ће земља морати да плати казну која се мери милијардама лева, рекао је бугарски министар енергетике Росен Христов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је објаснио, споразум са руском компанијом, који истиче крајем године, предвиђа обавезно плаћање 80 одсто од три милијарде кубних метара колико је уговорено раније, без обзира на то да ли је тај гас коришћен или не. Бугарска је искористила милијарду кубних метара гаса од расположиве три, стога у случају арбитражног суда може да изгуби велику суму.

„Ситуација је јасна – имамо споразум према коме ћемо, у случају непоштовања са наше стране, морати да платимо пенале који се мере у милијардама. Са друге стране, према том споразуму можемо да добијемо јефтин гас и ми доводимо у питање да ли ћемо га користити или не. Схватам да постоје економија и геополитика, али што их више мешамо, ситуација постаје гора за крајњег потрошача“, рекао је Христов, преноси Бугарска национална телевизија.

Како је додао, у случају арбитражног суда, мале су шансе да би Бугарска добила случај.

„Каква је вероватноћа да ћемо победити (на суду), с обзиром на то да је низ европских земаља прихватио ту шему плаћања ('Гаспрома') и наставља да ради у складу са њом“, оценио је министар.

„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Обнављање преговора са „Гаспромом“ је економска логика, а не политика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала