КУЛТУРА

Изложба „О фабрикама и радницима”: прича о колективном идентитету и једном времену

Свечано отварање изложбе „О фабрикама и радницима“ биће одржано у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“, у Музеју „21. октобар“, у петак 2. септембра 2022. године.
Sputnik
Тематски оквир изложбе, која ће трајати до 16. октобра, чине процеси индустријализације на територији Србије, од раних појава индустријске производње средином 18. века, преко развоја у склопу различитих државних и друштвених уређења током 19. и 20. века, закључно са првим деценијама 21. века.
Материјални и нематеријални трагови ових процеса, поред тога што су носиоци историјске, технолошке и архитектонске вредности, такође су носиоци културних и друштвених вредности. Они произлазе из друштвених односа обликованих под утицајем индустрије, као и организације живота под њеним окриљем и важно су сведочанство личног и колективног идентитета.
На изложби ће бити презентована разноврсна грађа коју чине индустријски производи, бројне фотографије које сведоче о различитим аспектима фабричког живота и видео-материјали, као и други предмети и документација.
За приближавање феномена индустријализације, ауторски тим одабрао је више десетина предмета, а понуђени концепт обухвата развој пет великих индустријских локалитета („Заставу” у Крагујевцу, ЕИ Ниш, Лесковачку текстилну индустрију, ИПК „Серво Михаљ” Зрењанин и РТБ Бор).
Публика ће на изложби у Крагујевцу бити у прилици да види макете машина и индустријских објеката, узорке производа и производе индустријске производње, уметничка дела, алате и средства за рад, лична документа, рекламне производе и амбалаже, али и више десетина фотографија из различитих фото-архива, као и филмски материјал из фонда Програмског архива РТС-а и РУ „Филмске новости”.
Предмети који се излажу припадају фондовима наша два музеја, потом музејима у Лесковцу, Крагујевцу и Бору, док део грађе потиче из приватних колекција.
Радионица пушака, изложба „О фабрикама и радницима“
У фокусу кустоса Музеја науке и технике (Ада Влајић и Рифат Куленовић) била је технологија са процесима производње, док су кустоси Музеја Југославије (Јована Недељковић и Радован Цукић) представили индустрију као сложен облик удруживања људи. У Београду су ова два комплементарна дела поставке била изложена у два различита музеја, док ће у Крагујевцу бити обједињени, у редукованој и прилагођеној верзији, у једну целину и на једном месту.
Изложба „О фабрикама и радницима“ првобитно је реализована у Београду, као резултат сарадње кустоса Музеја науке и технике и Музеја Југославије, у периоду од децембра 2021. до маја 2022. године. Ова поставка је проглашена за Пројекат године 2021. у Републици Србији од стране Националног Комитета ICOM Србија, а због великог интересовања и посећености (преко 25.000 посетилаца), сада је премештена у Крагујевац.
КУЛТУРА
„Срем 1942“: Изложба o усташким и немачким злочинима
Коментар