- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Срем 1942“: Изложба o усташким и немачким злочинима

© Јавни доменУсташе бацају људе у јаму
Усташе бацају људе у јаму - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Поводом обележавања 80. годишњице хрватских и немачких масовних ратних злочина почињених над Србима у Срему, Музеј жртава геноцида приређује репрезентативну изложбу под називом „Срем 1942“ у недељу, 28. августа 2022. године у 12 часова, у здању Црквене ризнице српске православне црквене општине Шид.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Аутори изложбе су историчари докторанд Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида и Радован Сремац, виши кустос Музеја наивне уметности Шилијанум у Шиду.
Аутор поставке је Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву Музеја жртава геноцида.
Поставку употпуњава двојезична публикација, српско-енглески каталог изложбе. Припремом за штампу публикације руководила је Александра Мишић, кустос и извршна уредница издавачке делатности Музеја жртава геноцида.
Реализацију пројекта подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида и њен управитељ Станко Дебељаковић.

Усташко-нацистички злочини у Срему 1942. године

У периоду од почетка августа до средине септембра 1942. године у Срему је спровођена злочиначка „акција“ Виктора Томића у циљу уништавања партизанских снага.
Успешне акције спровођене у пролеће и лето 1942. године, међу којима се нарочито истакла акција сремачких партизана под називом „Ни зрна жита окупатору“ током које су уништавана жетва и пољопривредна механизација, саобраћајне комуникације, подстакла је власти Независне Државе Хрватске да покрену велику хрватско-немачку офанзиву на Срем под кодним именом „Боровски“.
У операцији „Боровски“ учествовало је 17 хиљада усташа, домобрана и Немаца под командом немачког генерала Боровског. Немачке јединице, попуњене из борбене групе „Западна Босна“ које је дејствовала на простору Козаре само месец дана раније, током јуна и јула 1942. године, поступале слично као и приликом операција на простору Козаре.
© Фото : Музеј жртава геноцидаПозивница за отварање изложбе „Срем 1942“
Позивница за отварање изложбе „Срем 1942“ - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Позивница за отварање изложбе „Срем 1942“
Уз малобројне партизанске губитке, током операције највише су страдали цивили по сремачким селима и у фрушкогорским збеговима, а процењује се да је током операције страдало око 6.000 Срба у Срему.
Уз операцију „Боровски“ спровођена је и „акција“ Виктора Томнића која је била директно усмерена на ликвидацију цивилног становништва.
У „Отвореној заповиједи“ Главног усташког стана (ГУС) од 9. августа 1942. године формирано је „Више редарствено повјереништво“ за подручју Велике жупе Вука са седиштем у Вуковару, на челу са Виктором Томићем, које је имало за циљ „успоставу мира на простору Срема“.
Масовна хапшења Срба у Срему, импровизована суђења, а потом и стрељања отпочела су 6. августа 1942. године у Сремској Митровици, да би се потом раширила по целој територији Срема. Масовна стрељања вршена су по целом Срему, међутим, по обиму страдања истакла су се стрељања вршена на стратишту Дудик у близини Вуковара, и на сремскомитровачком православном гробљу у Сремској Митровици.
Жртве које нису стрељане у Срему углавном су упућиване у јасеновачки систем концентрационих и логора смрти.
Током стрељања у Срему живот је изгубио и познати српски сликар Сава Шумановић. Било је то у ноћи између 30. и 31. августа 1942. године, на сремскомитровачком православном гробљу.
Током „акције“ Виктора Томића убијено је око 6.000 мушкараца, жена, стараца и деце, а ухапшено је преко 10.000 цивила, наводи Музеј жртава геноцида.
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
СРБИЈА
Директор Музеја жртава геноцида упутио протестно писмо због скандалозног твита италијанске амбасаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала