РУСИЈА

„Гаспром“: „Северни ток“ обуставља рад на три дана због планског ремонта; расту цене гаса

Испорука гаса „Северним током“ потпуно је прекинута, данас почињу плански радови на агрегату за пумпање гаса у компресорској станици „Портова“, потврдио је „Гаспром“.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прекид испорука гаса трајаће, како је најављено раније, три дана, односно до 3. септембра. У међувремену, компанија „Сименс енерџи“ је саопштила да не учествује у техничким радовима на гасоводу „Северни ток“ које је најавио „Гаспром“.
Претходно су оператер гасовода „Норд стрим АД“ и немачки гасно-транспортни систем ГТС саопштили да се на три дана обуставља испорука гаса „Северним током“.
Након прекида испорука гаса „Северним током", цене фјучерса за гас у Европи расту за пет одсто и приближавају се вредности од 2.900 долара за хиљаду кубних метара гаса, показују подаци лондонске берзе ICE.
„Северни ток“ од средине јуна ради уз ограничења, а од краја јула испоручује свега 20 одсто од предвиђених 170 милиона кубних метара гаса дневно. Руска страна наглашава да је смањење обима испорука изазвано искључиво санкцијама које су довеле до проблема у сервисирању и ремонту гасних агрегата „Сименса“. Сада рад гасовода омогућава само једна турбина.
Испоруке гаса из Русије транзитом преко Украјине су остале непромењене после обуставе рад „Северног тока“.
Без обзира на ограничења у испорукама гаса од „Гаспрома“, Европа је успела да попуни своја подземна складишта до 80,17 одсто капацитета, следи из података Асоцијације оператера гасне инфраструктуре Европе.
РУСИЈА
"Гаспром" обуставио испоруке гаса Француској
Коментар