- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“: „Северни ток“ обуставља рад на три дана због планског ремонта; расту цене гаса

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Испорука гаса „Северним током“ потпуно је прекинута, данас почињу плански радови на агрегату за пумпање гаса у компресорској станици „Портова“, потврдио је „Гаспром“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прекид испорука гаса трајаће, како је најављено раније, три дана, односно до 3. септембра. У међувремену, компанија „Сименс енерџи“ је саопштила да не учествује у техничким радовима на гасоводу „Северни ток“ које је најавио „Гаспром“.
Претходно су оператер гасовода „Норд стрим АД“ и немачки гасно-транспортни систем ГТС саопштили да се на три дана обуставља испорука гаса „Северним током“.
Након прекида испорука гаса „Северним током", цене фјучерса за гас у Европи расту за пет одсто и приближавају се вредности од 2.900 долара за хиљаду кубних метара гаса, показују подаци лондонске берзе ICE.
„Северни ток“ од средине јуна ради уз ограничења, а од краја јула испоручује свега 20 одсто од предвиђених 170 милиона кубних метара гаса дневно. Руска страна наглашава да је смањење обима испорука изазвано искључиво санкцијама које су довеле до проблема у сервисирању и ремонту гасних агрегата „Сименса“. Сада рад гасовода омогућава само једна турбина.
Испоруке гаса из Русије транзитом преко Украјине су остале непромењене после обуставе рад „Северног тока“.
Без обзира на ограничења у испорукама гаса од „Гаспрома“, Европа је успела да попуни своја подземна складишта до 80,17 одсто капацитета, следи из података Асоцијације оператера гасне инфраструктуре Европе.
Макета пројекта ТЕ-ТО Панчево  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РУСИЈА
"Гаспром" обуставио испоруке гаса Француској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала