РУСИЈА

Лавров о визама: Дужност Гутереша да свим делегацијама осигура учешће на Генералној скупштини УН

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је дужност Сједињених Држава и генералног секретара Уједињених нација да осигурају учешће на Генералној скупштини светске организације свим делегацијама.
Sputnik
Подсетимо, у периоду од 20. септембра у седишту УН у Њујорку окупљају се председници и премијери из читавог света. Руску делегацију треба, по налогу руског председника Владимира Путина, да предводи Сергеј Лавров, али визе још нису одобрене.
Лавров је за руску ТВ рекао да је колегама из Министарства спољних послова сугерисао да америчку страну више не подсећају на издавање виза.
„Американци имају своје обавезе, генерални секретар УН има обавезу да свим делегацијама осигура учешће на свим догађајима УН, укључујући Генералну скупштину“, рекао је Лавров.
Претходно је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао да се амбасада обратила америчком Стејт департменту да изда визу Лаврову и другим члановима руске делегације.
Заменик званичног представника генералног секретара УН Фархан Хак изјавио је да је Антонио Гутереш у сталном контакту са САД и Русијом по том питању.
Специјална операција у Украјини
Пољански: Антируска коалиција САД се распада; Русији нико не може одузети право вета у СБ УН
Коментар