- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пољански: Антируска коалиција САД се распада; Русији нико не може одузети право вета у СБ УН

© AP Photo / Seth WenigПрви заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Многе земље нису спремне да подрже антируске иницијативе Запада у Уједињеним нацијама, антируска коалиција Сједињених Америчких Држава се распада, изјавио је први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

„Њих (САД) сада забрињава чињеница да се та, како су сматрали, условно говорећи, антируска коалиција, коју су окупили под својим окриљем почетком године, након почетка наше специјалне војне операције, очигледно распада и многе земље нису спремне да подрже антируске иницијативе, оне схватају да украјинска криза има далеко више слојева, него што то покушавају да представе наши западни партнери“, рекао је он за ТВ „Росија 1“.

Русији нико не може одузети право вета у СБ УН

Пољански је поводом најаве да ће САД на предстојећој седници високог нивоа Генералне скупштине УН крајем септембра покренути питање реформе Савета безбедности УН, прокоментарисао да нико неће Русији одузети право вета у Савету безбедности Уједињених нација.
Он је нагласио да такав механизам не постоји, то би порушило сам темељ организације. Додао је и да Русија то питање држи под контролом.
Дипломата је истакао да Русија такође има свој став о реформи СБ УН, који подразумева повећану заступљеност у тој организацији афричких држава, Азије и Латинске Америке.

Руска делагација још није добила америчке визе

Он се осврнуо на то да САД још никоме из делегације шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова ради присуства на Генералној скупштини УН, али да има још времена, јер су и раније издавали визе у последњем тренутку.
Недеља високог нивоа ГС УН одржава се од 20-26. септембра и предвиђа лично учешће свих делегација. Руску делегацију предводи шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Раније је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик изјавио да Антонио Гутереш претпоставља да руској делегацији морају бити издате визе САД.

О извозу жита

Пољански је још приметио да на Савету безбедности УН у последње време није расправљано о извозу руског и украјинског жита у оквиру прехрамбеног споразума, али ће Русија наставити да покреће ову тему.
Истакао је да та тема није затворена и да предстоји озбиљан разговор тим поводом у најскорије време.
„За сада у УН тврде да све иде по плану и да споразум функционише. Тешко им је да сами себе критикују“, нагласио је Пољански.

О посети групе УН Јеленовки

Пољански је поводом најављене посете делегације УН Истражном затвору у Јеленовки где је крајем јула услед украјинског гранатирања погинуло 50 украјинских заробљеника, изјавио да је у току усаглашавање техничких детаља.

„Неколико пута смо разматрали техничке аспекте путовања мисије, а проблем је био и у томе што би заправо иста група за техничку подршку која је обезбеђивала посету ИАЕА, такође треба да буде ангажована и у овом случају пута у Јеленовку, уколико до њега дође. Због тога је било неопходно сачекати да се једна посета заврши да би могла да се планира друга“, објаснио је дипломата.

Истакао је да је Русија са своје стране учинила све што је могуће да до те посете дође и да су сада на потезу УН.
Оценио је да су очекивања од доласка те групе прилично висока и да су рокови мисије пробијени, што одлично разумеју и у УН.
Раније је заменик генералног секретара УН за политичка питања Розмари Ди Карло на седници СБ УН саопштила да ће тим УН за истрагу злочина у Јеленовку отпутовати у наредним данима.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Небензја: Седница СБ УН – нова етапа у дезинформационој кампањи против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала