СВЕТ

Немачку економију очекује оштар пад, клизи и БДП

Немачка економија јури ка оштром паду идуће године, упозорава Институт за светску економију из Кила.
Sputnik

„Немачка економија креће се силазном спиралом. Недавни скокови цена струје и гаса смањиће куповну моћ домаћинстава и довести до пада потрошње индивидуалних потрошача. Поред тога, успоравање светске економије умањиће, не само извоз, већ и инвестиционе активности. Као резултат, немачка привреда клизиће ка рецесији у време када је тек почела да се опоравља од кризе изазване пандемијом“, наводи се у саопштењу института, преноси РТ.

Аналитичари објашњавају да, иако су у летњој прогнози претпоставили да ће „опоравак превладати упркос оптерећењима“ и предвидели снажан раст БДП-а, дуготрајна забринутост због енергетске ситуације приморала их је, како кажу, да значајно смање очекивања.
„Сада очекујемо повећање БДП-а од свега 1,4 одсто у текућој години. У 2023. очекује се пад од 0,7 одсто“, пишу аналитичари. Институт је раније предвидео раст привреде од 3,3 одсто у наредној години.
Истраживачи Института такође очекују да ће инфлација у овој години достићи 8 одсто, а у идућој 8,7 одсто, а да ће трошкови набавке енергената порасти за 123 милијарде евра ове и још 136 милијарди евра наредне године. Исто тако, предвиђају пад куповне моћи домаћинстава за 4,1 одсто, што ће бити највећи забележени пад куповне моћи од уједињења Немачке 1990. године.
Коментар