- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачку економију очекује оштар пад, клизи и БДП

CC0 / Pixabay / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Немачка економија јури ка оштром паду идуће године, упозорава Институт за светску економију из Кила.

„Немачка економија креће се силазном спиралом. Недавни скокови цена струје и гаса смањиће куповну моћ домаћинстава и довести до пада потрошње индивидуалних потрошача. Поред тога, успоравање светске економије умањиће, не само извоз, већ и инвестиционе активности. Као резултат, немачка привреда клизиће ка рецесији у време када је тек почела да се опоравља од кризе изазване пандемијом“, наводи се у саопштењу института, преноси РТ.

Аналитичари објашњавају да, иако су у летњој прогнози претпоставили да ће „опоравак превладати упркос оптерећењима“ и предвидели снажан раст БДП-а, дуготрајна забринутост због енергетске ситуације приморала их је, како кажу, да значајно смање очекивања.
„Сада очекујемо повећање БДП-а од свега 1,4 одсто у текућој години. У 2023. очекује се пад од 0,7 одсто“, пишу аналитичари. Институт је раније предвидео раст привреде од 3,3 одсто у наредној години.
Истраживачи Института такође очекују да ће инфлација у овој години достићи 8 одсто, а у идућој 8,7 одсто, а да ће трошкови набавке енергената порасти за 123 милијарде евра ове и још 136 милијарди евра наредне године. Исто тако, предвиђају пад куповне моћи домаћинстава за 4,1 одсто, што ће бити највећи забележени пад куповне моћи од уједињења Немачке 1990. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала