Специјална операција у Украјини

Патрушев: САД достављају Кијеву податке за гранатирање Запорошке нуклеарке

Сједињене Америчке Државе достављају Украјини податке о локацији критичних објеката у Запорошкој нуклеарној електрани за гранатирање, што може да узрокује катастрофу већих размера од Чернобиља и Фукушиме, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
Sputnik

„Озбиљну претњу радијационој безбедности представља гранатирање критичних објеката Запорошке нуклеарне електране од стране украјинских неонациста из тешког оруђа које испоручују земље НАТО-а, а чије циљеве постављају Сједињене Америчке Државе“, рекао је Патрушев на састанку о националној безбедности у Сибирском федералном округу.

Патрушев је упозорио да „последице ових провокација могу бити веома катастрофалне не само за већину становништва Украјине и Русије, већ и за Европу, а по својим размерама могу да надмаше трагедије које су се десиле у нуклеарним електранама у Чернобиљу и Фукушими“.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Коментар