- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Патрушев: САД достављају Кијеву податке за гранатирање Запорошке нуклеарке

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војници у Запорошкој нуклеарној електрани
Руски војници у Запорошкој нуклеарној електрани - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе достављају Украјини податке о локацији критичних објеката у Запорошкој нуклеарној електрани за гранатирање, што може да узрокује катастрофу већих размера од Чернобиља и Фукушиме, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Озбиљну претњу радијационој безбедности представља гранатирање критичних објеката Запорошке нуклеарне електране од стране украјинских неонациста из тешког оруђа које испоручују земље НАТО-а, а чије циљеве постављају Сједињене Америчке Државе“, рекао је Патрушев на састанку о националној безбедности у Сибирском федералном округу.

Патрушев је упозорио да „последице ових провокација могу бити веома катастрофалне не само за већину становништва Украјине и Русије, већ и за Европу, а по својим размерама могу да надмаше трагедије које су се десиле у нуклеарним електранама у Чернобиљу и Фукушими“.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала