РУСИЈА

Лавров о ситуацији на подручју Јужног Кавказа: Потребно спречити сукоб

Министри иностраних послова Русије и Азербејџана Сергеј Лавров и Џејхун Бајрамов разговарали су телефоном о сукобу и напетости у области Јужног Кавказа, саопштило је Министарство иностраних послова Азербејџана.
Sputnik
Према информацијама Министарства, министар Бајрамов информисао је о ситуацији, насталој услед великих провокација оружаних снага Јерменије у области“, као и корацима, које је Азербејџан предузео у циљу спречавања агресије.

Истакнуто је да Јерменија током последњих месец дана редовно гранатира наше положаје, наставља да минира наше територије и упркос трипартитним саопштењима да се не повлаче јерменске оружане формације са наше територије. Сергеј Лавров је нагласио потребу спречавања сукоба у региона, као и важност пуне имплементације трилатералних изјава потписаних између лидера Азербејџана, Јерменије и Руске Федерације, наводи се у саопштењу.

САД да ће наставити да подржавају мир

Према саопштењу прес службе азербејџанског председника, амерички државни секретар Ентони Блинкен је у телефонском разговору са лидером Азербејџана Илхамом Алијевом у име Вашингтона обећао да ће наставити напоре на обезбеђењу стабилног мира и безбедности на Јужном Кавказу.
Алијев је, са своје стране, истакао да је напетост настала услед великих провокација јерменске стране и зато „одговорност у потпуности сноси војно-политичко руководство те земље“.
Азербејџански председник је нагласио да Баку подржава мирно решавање питања и важност настављања напора у том правцу.
Претходно је помоћник руског председника Јуриј Ушаков саопштио да је почела седница Савета колективне безбедности Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) која је почела у 18.30 (по московском времену) на захтев јерменске стране.
Ноћас је дошло до новог заоштравања ситуације на граници Јерменије и Азербејџана: Јереван је саопштио да је азербејџанска војска гађала територију Јерменије уз примену артиљерије и беспилотних летелица. Саопштено је да има мртвих и рањених. Са друге стране, Баку је оптужио Јерменију за напад на азербејџанску војску на граници.
Јутрос су стране договориле прекид ватре уз посредништво Москве.
РУСИЈА
Огласио се ОДКБ поводом ескалације на граници Јерменије и Азербејџана
СВЕТ
Борељ: ЕУ ће упутити специјалног представника у Јерменију и Азербејџан
Коментар