- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о ситуацији на подручју Јужног Кавказа: Потребно спречити сукоб

© AP Photo / Abbas AtilayКонвој азербејџанске војске
Конвој азербејџанске војске - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Министри иностраних послова Русије и Азербејџана Сергеј Лавров и Џејхун Бајрамов разговарали су телефоном о сукобу и напетости у области Јужног Кавказа, саопштило је Министарство иностраних послова Азербејџана.
Према информацијама Министарства, министар Бајрамов информисао је о ситуацији, насталој услед великих провокација оружаних снага Јерменије у области“, као и корацима, које је Азербејџан предузео у циљу спречавања агресије.

Истакнуто је да Јерменија током последњих месец дана редовно гранатира наше положаје, наставља да минира наше територије и упркос трипартитним саопштењима да се не повлаче јерменске оружане формације са наше територије. Сергеј Лавров је нагласио потребу спречавања сукоба у региона, као и важност пуне имплементације трилатералних изјава потписаних између лидера Азербејџана, Јерменије и Руске Федерације, наводи се у саопштењу.

САД да ће наставити да подржавају мир

Према саопштењу прес службе азербејџанског председника, амерички државни секретар Ентони Блинкен је у телефонском разговору са лидером Азербејџана Илхамом Алијевом у име Вашингтона обећао да ће наставити напоре на обезбеђењу стабилног мира и безбедности на Јужном Кавказу.
Алијев је, са своје стране, истакао да је напетост настала услед великих провокација јерменске стране и зато „одговорност у потпуности сноси војно-политичко руководство те земље“.
Азербејџански председник је нагласио да Баку подржава мирно решавање питања и важност настављања напора у том правцу.
Претходно је помоћник руског председника Јуриј Ушаков саопштио да је почела седница Савета колективне безбедности Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) која је почела у 18.30 (по московском времену) на захтев јерменске стране.
Ноћас је дошло до новог заоштравања ситуације на граници Јерменије и Азербејџана: Јереван је саопштио да је азербејџанска војска гађала територију Јерменије уз примену артиљерије и беспилотних летелица. Саопштено је да има мртвих и рањених. Са друге стране, Баку је оптужио Јерменију за напад на азербејџанску војску на граници.
Јутрос су стране договориле прекид ватре уз посредништво Москве.
Заставе ОДБК-а и чланица-учесница организације - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
РУСИЈА
Огласио се ОДКБ поводом ескалације на граници Јерменије и Азербејџана
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СВЕТ
Борељ: ЕУ ће упутити специјалног представника у Јерменију и Азербејџан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала