Специјална операција у Украјини

Нацистички симбол на војнику који је чувао Зеленског у Изјуму /фото, видео/

Један од наоружаних чувара Владимира Зеленског имао је на леђима симбол који подсећа на нацистички из Другог светског рата, током његове посете Изјуму.
Sputnik
Фотографије и видео снимке на којима се види симбол лобање и костију на леђима војника који је део обезбеђења Зеленског, објавиле су светске агенције, али и Зеленски на својим налозима на друштвеним мрежама.
Увећан кадар фотографије агенције АП на којој се види нацистички симбол на војнику из обезбеђења Владимира Зеленског
Ради се о симболу који је био знак злогласне јединице SS-Totenkopfverbande (СС одред мртвачка глава), дела нацистичке паравојне структуре Шуцштафел (СС). Та јединица била је задужена за концентрационе логоре и нацистичке логоре смрти, као што су Дахау, Аушвиц, Треблинка и многи други у којима су брутално убијени и мучени милиони људи.
Симбол мртвачке главе био је универзалан симбол СС-а, а припадници одреда „Мртвачка глава“, као и истоимене оклопне дивизије која се борила на Источном фронту и починила бројне ратне злочине, носили су га не само на капи, већ и на десном оковратнику, како би се разликовали од других припадника СС-а.
Припадник СС јединица "Мртвачка глава" у логору Маутхаузен током Другог светског рата
У модерно време, тај симбол су усвојиле бројне екстремистичке групе у Украјини, баштиници наслеђа украјинских националистичких снага из Другог светског рата које су биле колаборанти са нацистичком Немачком и бориле су се против Совјетског Савеза.
Организације које се баве праћењем екстремиста сматрају мртвачку главу са укрштеним костима симболом мржње, преноси РТ.
Ово није први пут да се сличан симбол појављује у вези са Владимиром Зеленским. Канцеларија украјинског председника објавила је у мају фотографију на којој се налази украјински војник који на грудима има исти симбол мртвачке главе. Да ствар буде страшнија, та фотографија објављена је поводом Дана победе у Другом светском рату. Исту фотографију поделио је и украјински министар одбране.
Русија је као један од разлога спровођења специјалне војне операције у Украјини навела управо и утицај екстремистичких групација у тој земљи, наводи РТ.
РУСИЈА
Волонтер из Француске: Грб „Азова“ понавља симболику батаљона СС /видео/
РУСИЈА
„Субтелна линија“ која разара — цео Западни свет жмури на највећу рак рану Украјине /видео/
Коментар