- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Нацистички симбол на војнику који је чувао Зеленског у Изјуму /фото, видео/

© AP Photo / Leo CorreaВојник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму
Војник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Један од наоружаних чувара Владимира Зеленског имао је на леђима симбол који подсећа на нацистички из Другог светског рата, током његове посете Изјуму.
Фотографије и видео снимке на којима се види симбол лобање и костију на леђима војника који је део обезбеђења Зеленског, објавиле су светске агенције, али и Зеленски на својим налозима на друштвеним мрежама.
© AP Photo / Leo CorreaУвећан кадар фотографије агенције АП на којој се види нацистички симбол на војнику из обезбеђења Владимира Зеленског
Увећан кадар фотографије агенције АП на којој се види нацистички симбол на војнику из обезбеђења Владимира Зеленског - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Увећан кадар фотографије агенције АП на којој се види нацистички симбол на војнику из обезбеђења Владимира Зеленског
Ради се о симболу који је био знак злогласне јединице SS-Totenkopfverbande (СС одред мртвачка глава), дела нацистичке паравојне структуре Шуцштафел (СС). Та јединица била је задужена за концентрационе логоре и нацистичке логоре смрти, као што су Дахау, Аушвиц, Треблинка и многи други у којима су брутално убијени и мучени милиони људи.
Симбол мртвачке главе био је универзалан симбол СС-а, а припадници одреда „Мртвачка глава“, као и истоимене оклопне дивизије која се борила на Источном фронту и починила бројне ратне злочине, носили су га не само на капи, већ и на десном оковратнику, како би се разликовали од других припадника СС-а.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 192-025 / Припадник СС јединица "Мртвачка глава" у логору Маутхаузен током Другог светског рата
Припадник СС јединица Мртвачка глава у логору Маутхаузен током Другог светског рата - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Припадник СС јединица "Мртвачка глава" у логору Маутхаузен током Другог светског рата
У модерно време, тај симбол су усвојиле бројне екстремистичке групе у Украјини, баштиници наслеђа украјинских националистичких снага из Другог светског рата које су биле колаборанти са нацистичком Немачком и бориле су се против Совјетског Савеза.
Организације које се баве праћењем екстремиста сматрају мртвачку главу са укрштеним костима симболом мржње, преноси РТ.
Ово није први пут да се сличан симбол појављује у вези са Владимиром Зеленским. Канцеларија украјинског председника објавила је у мају фотографију на којој се налази украјински војник који на грудима има исти симбол мртвачке главе. Да ствар буде страшнија, та фотографија објављена је поводом Дана победе у Другом светском рату. Исту фотографију поделио је и украјински министар одбране.
Русија је као један од разлога спровођења специјалне војне операције у Украјини навела управо и утицај екстремистичких групација у тој земљи, наводи РТ.
Азов - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
РУСИЈА
Волонтер из Француске: Грб „Азова“ понавља симболику батаљона СС /видео/
Учесници марша током обележавања годишњице оснивања СС дивизије Галиција у Лавову - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РУСИЈА
„Субтелна линија“ која разара — цео Западни свет жмури на највећу рак рану Украјине /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала