СРБИЈА

„Досадан виц“: Орбан о одлуци Европског парламента о осуди Мађарске

Потез Европског парламента да осуди Мађарску због наводног потпкопавања европских вредности мађарски премијер Виктор Орбан окарактерисао је данас у Београду као виц и левичарски памфлет.
Sputnik
Орбан је, на питање новинара да прокоментарише јучерашње усвајање одлуке Европског парламента о осуди Мађарске због намерних и систематских напора мађарске владе да поткопа европске вредности, као и захтев за резултатима у процесу који се води против Будимпеште, рекао је да сматра као шалу и нешто што је у домену вица.
„Ми се томе више не смејемо, јер је досадио тај виц. То Европски парламент чини већ два, три пута усвајајући одлуке којима се осуђује Мађарска. Некада смо мислили да има значаја, али видимо да је виц“, рекао је он.
Орбан је истакао да је европска левица запосела Европски парламент, и да постоји левичарска већина, а да мађарски савезник Европска народна партија (ЕПП) све више клизи у лево.
Десница је, додаје, успела да задржи у рукама само мањинску позицију.
„Односи при гласању показују то. Странке деснице гласале су у корист Мађарске, а левица против. То је партијски напад, и није први. Ниво усвојеног документа можемо назвати памфлетом“, рекао је Орбан.
Указао је да Срби знају шта значи негативно мишљење о једној земљи, и да се то догађа Мађарској.
„Просто су изгубили речи па сада измишљају нове појмове. Још мало па ће негативни атрибути који се користе за Мађарску нестати, па ће измислити нове“, нагласио је он.
Орбан је указао да се у Мађарској одржавају избори на којима грађани дају гласове, и на основу тих гласова се формира влада.
„Када се формира влада десне оријентације онда се то не допада левици, па организује нападе. Том одлуком су забављали сами себе, и нас то не занима“, поручио је шеф мађарске владе.
Председник Србије Александар Вучић се надовезао на Орбанове речи, додајући да и о нама пишу исте ствари, и "данас - сутра" су опет овде да и нама држе предавања и придике, што ће, претпоставља, наставити да раде.
"И то посебно они који имају 0,7 одсто гласова у својим земљама. То су све специјалци да ми објасне каква је ситуација у мојој земљи, у којој ја добијам 60 одсто гласова. Јер, они са 0,7 одсто гласова то, ипак, боље знају. Чак сам и претерао, тај стручњак што нам долази нема више 0,7 одсто, има између 0,5 и 0,6 одсто, још сам га и почастио... да нам држи предавања сваки дан", рекао је Вучић.

ЕП Мађарску означио „хибридним режимом изборне аутократије“

Посланици Европског парламента изгласали су у четвртак документ којим се Мађарска означава „хибридним режимом изборне аутократије“.
То, како се наводи, значи да се у земљи редовно одржавају избори, али се „демократске норме не поштују“.

Ово је први пут да се нека институција ЕУ изјаснила да држава чланица није демократска - иако је то један од услова за улазак у блок. Европски посланици су такође осудили Орбана због сарадње са Руском Федерацијом у позадини сукоба са Украјином.

Документ је симболичан и не подразумева увођење санкција.
СРБИЈА
Вучић одликовао Орбана највишим орденом Србије: „Имамо заједничку мисију“ /видео/
ЕКОНОМИЈА
Орбан: Европљани су енергетски патуљци, а уводе санкције џину – то је лоше /видео/
Коментар