Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић одликовао Орбана највишим орденом Србије: „Имамо заједничку мисију“ /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана
Председник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном.
По завршетку састанка, Вучић је Орбану уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОрден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље спреман за мађарског премијера Виктора Орбана
Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље спреман за мађарског премијера Виктора Орбана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље спреман за мађарског премијера Виктора Орбана
Вучић је рекао да му је неизмерна част што је био у прилици да одликује премијера Мађарске највишим орденом који Република Србија има.
"Са великим поносом констатујем да ово одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије и српског народа за изузетно достигнуће у развијању и учвршћивању пријатељских и братских односа између Републике Србије и Мађарске", рекао је Вучић.
Захвалио се Орбану на снажном доприносу у унапређењу свеукупне билатералне сарадње Србије и Мађарске која је, како је навео Вучић, у сталном успону и која је достигла највиши стадијум у модерној историји.
Вучић је навео да је Србија веома захвална мађарским пријатељима, али и се и лично захвалио Орбану на подршци коју отворено и недвосмислено пружа Републици Србији, како на европском путу, тако и у регионалним питањима и билатералној сарадњи.
"Будите уверени да грађани наше земље, Републике Србије, истински цене такве пријатеље и такве комшије", истакао је Вучић.
Поручио је да је одлика правих пријатеља да подржавају једни друге, нарочито у тешким тренуцима.
"Ви сте смогли снаге да будете уз Републику Србију када је било много лакше то не чинити. Зато будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на искрено пријатељство и подршку Републике Србије", нагласио је председник Србије.
Вучић се Орбану захвалио и што, како је навео, увек у виду има добробит Србије и њених грађана и на личном ангажовању на снажењу веза Републике Србије и Мађарске.
"Резултати досадашњих заједничких залагања су готово импресивни, али нас истовремено обавезују да и у будућности чувамо и негујемо српско-мађарско пријатељство и да као и досада потпуно посвећено радимо на јачању стратешких односа и свестране сарадње наше две земље", истакао је Вучић.
Председник Србије се премијеру Мађарске посебно захвалио на обезбеђивању складиштења гаса у Мађарској.
"Хвала вам због тога што и у ова тешка времена и у овим месецима када сви гледају себе, што се сте смогли снаге да помогнете Србији да обезбедимо сигурнију и топлију зиму и будућност за наше грађане", напоменуо је Вучић.
Додао је да зна да би Орбан и без ордена који му је уручио, радио на добробит интереса две земље, али ће ово одликовање увек бити подсетник за мађарски народ и све наше пријатеље.
"А, од Сибињанин Јанка и Kорвина нисмо имали већег пријатеља од Вас. Хвала Вам", рекао је Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана
Председник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Председник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана

Орбан: Имамо заједничку мисију

Орбан је, након што је примио Орден Републике Србије на великој огрлици, рекао да му је велика част што је могао да преузме орден.
„Ретко се даје одликовање људима који су још на функцији. Не сматрам да ме орденом отпуштате, већ охрабрујете. Схватам да одликовање нисам добио због оног што сам до сада учинио, већ за оно што ћу убудуће чинити за српско-мађарско пријатељство“, поручио је он.
Мађари, казао је, воле да дају титуле својим руководиоцима, а постоји титула „највећи Мађар“, коју је добио Иштван Сечењи.
„Он је написао писмо кнезу Милошу Обреновићу који је водио устанак, и написао „Интереси Србије и Мађарске су толико повезани и испрелетени и, хтели то ми или не, морамо бити пријатељи. Када садашња влада, а и ја лично радимо у интересу српско-мађарског пријатељства, испуњавам старо сазнање“, нагласио је он.
Мађарска је земља која са Србијом мора бити пријатељ, подвукао је он.
„Историјски налог олакшан је тиме што Србија има таквог руководиоца са којим можемо лично пријатељство неговати. Хвала не само на одликовању већ и на пријатељству“, рекао је он.
Пријатељство јесте окрњено на једној тачки, казао је у шали, додајући да је то ватерполо.
"У ватерополу може постојати само један победник и за победу морамо да се боримо у базену. Што се политике тиче Мађари и Срби имају један заједнички посао, а то понекад заборављамо“, нагласио је он.
Орбан је рекао да нас историја подсећа на ту заједничку мисију, а то је одбрана јужних врата Европе.
„То је мисија и одговорност две земље. Није случајно да смо синови српских и мађарских витезова који су изборили једну од највећих победа код Београда заједнички бранећи јужна врата Европе“, подвукао је он.
Истакао је да се миграција појављује у таласима у разним облицима и да је заједничка одговорност да се она каналише.
„Историја географија, вишевековно пријатељство нас везују. Захвалан само што сматрате да сам достојан да добијем одликовање Србије. За задатке који нам предстоје Мађари и Срби треба да имају довољно снаге“, истакао је он.
У згради Председништва Србије, оджани су и билатерални састанци министара Србије и Мађарске.
Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић састала се са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, док министар финансија Синиша Мали разговара са министром за економски развој Мађарске Мартоном Нађем.
Пре тога, Орбана је на аеродрому дочекао министар финансија Синиша Мали.
© Tanjug / JADRANKA ILICПремијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је јутрос у Београд, где га је на аеродрому дочекао министар финансија Синиша Мали
Премијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је јутрос у Београд, где га је на аеродрому дочекао министар финансија Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Премијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је јутрос у Београд, где га је на аеродрому дочекао министар финансија Синиша Мали
Српски члан Председништва Милорад Додик данас ће се у Београду састати с председником Србије Александром Вучићем и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.
Додик је то најавио на Твитеру.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
СВЕТ
„Европа је остала без енергије“: Орбан позвао на борбу против „зелених фундаменталиста“ и бирократа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала