СПОРТ

Србија с новим „оружјем“ напада светско злато у Аустралији

Све је спремно, почиње Светско првенство у кошарци за жене и одржаће се у Аустралији од 22. септембра до 1. октобра. Укупно ће наступити 12 репрезентација, укључујући и наш тим који ће поново са клупе предводити Марина Маљковић. А један од лидера екипе на терену требало би да буде Ивана Раца, девојка са занимљивом животном причом.
Sputnik
Млада српска кошаркашица за сада има веома специфичан пут, рођена је на Кипру у Ларнаки, у млађим категоријама играла је у Грчкој, а школовала се у Америци.
Рацини Родитељи су Драган и Бранка Раца, бивши српски кошаркаш, односно кошаркашица, а данас су тренери игре под обручима. Ивана је могла да бира између Грчке, Турске и Русије, али је знала свој пут.
Изабрала је Србију.
Нисам се двоумила. Знала сам свој циљ“, рекла је Раца једном приликом у разговору за Спутњик.
Раца са поносом носи дрес репрезентације Србије, добила је позив селекторке Марине Маљковићза сениорски тим, а са млађом селекцијом је освојила две сребрне медаље. Сада би уз Ивон Андерсон требало да буде предводник репрезентације на турниру у Сиднеју.
Раца је од 2017. године студирала на Вејк Форесту, а просечно је бележила 17 поена и девет скокова, да би се потом прикључила екипи Сан Ђованија.
После репрезентативно„пензионисања“ ЈеленеБрукс (Миловановић) и Соње Васић (Петровић), сада би Раца требало да буде носилац игре уз сјајну Андерсонову и Тину Крајишник.
Рођена на Кипру, славу стиче у Америци, али бира Србију: „Нисам се двоумила, знала сам свој циљ“
Србију ће на предстојећем Мундобаскету представљати: Ивана Раца, Саша Чађо, Невена Јовановић, Ивон Андерсон, Драгана Станковић, Јована Ногић, Кристина Топузовић, Маја Шкорић, Тина Крајишник, Ивана Катанић, Катарина Зец и Мина Ђорђевић.
Важно је истаћи да ће освајач Светског првенства оверити директну карту за Олимпијске игре 2024. године у Паризу.

Шта чека Србију у Сиднеју?

Марина Маљковић – ОИ Токио
Систем такмичења је такав да ће у две групе играти по шест репрезентација, од којих по четири пролазе у четвртфинале. У Групи А играће Белгија, Кина, БиХ, Порторико, Јужна Кореја и Сједињене Америчке државе, док ће у Групи Б наступити Србија, Француска, Јапан, Мали, Канада и Аустралија.
Група у којој се налази Србија окарактерисана је као тежа после жреба. Посебно имајући у виду снагу Јапана и домаћина Аустралије.
Занимљиво је да ће жреб одлучити парове у четвртфиналу.
Биће ово 19. едиција Светског првенства, а мечеви ће се играти у Сиднеју.
Србија ће у четвртак одиграти прву утакмицу у Сиднеју против Канаде у 5.00 сати.
За Аустралију је ovo други пут у историји да организује Светско првенство за жене у кошарци, пошто се исто догодило и 1994. године.
Титулу ће бранити Сједињене Америчке Државе, које су у на претходна три такмичења биле најбоље.
Евробаскет 2022
Ко је нуђен Хрватској и шта то има Јокић
Коментар