СРБИЈА

Београд добија два нова комунална предузећа - „Наплата превозне услуге Београда“ и „Београд парк“

После расправе која је трајала скоро 15 сати, завршена је седница Скупштине града Београда на којој је, као најважнија тачка дневног реда, усвојен ребаланс буџета. Усвојене су и одлуке ооснивању два нова јавна комунална предузећа.
Sputnik
Према овом ребалансу, укупан буџет Града заједно са буџетима градских општина износи 173,4 милијарде динара, што је за 4,5 одсто више у односу на планирани.
Осим тога, усвојен је низ других одлука, међу којима и одлука о оснивању јавног комуналног предузећа за наплату, логистику и руковођење јавним превозом путника у главном граду - "Наплата превозне услуге Београда", као и одлука о основању јавног комуналног предузећа за управљање парковима на десет градских општина и обезбеђивање услова за њихово уређење, употребу и унапређење - "Београд парк".
Одборници су усвојили и одлуку о додели ваучера за куповину спортске опреме за децу до завршетка њиховог средњошколског образовања, као и за запослене и радно ангажоване у предшколским установама, основним и средњим школама.
Такође, усвојена је и одлука да део Земунске улице на Новом Београду буде преименован у Египатску улицу, као и одлука којом ће коначно бити решен проблем водоснабдевања становника у делу обреновачког насеља Конатице, а реч је о 120 домаћинстава.
Између осталог, одлучено је и да домаћинстава у неформалном насељу на локацији депоније "Винча" буду пресељена у социјалне станове у власништву Града Београда.
Одлуком о манифестацијама од значаја за град Београд главном граду придодати су Београдски маратон и Београдски дани породице, а одборници су усвојили и Одлуку о оснивању привредног друштва Спортски центар "Нови Београд" и Извештај о раду Савета за здравље Града Београда за 2021. годину.
Седницу су обележила опречна мишљења одборника владајуће већине и опозиције, али и протест испред Скупштине града, уочи почетка седнице, током којег су представници комуналних предузећа изразили незадовољство због оснивања два нова предузећа у Београду и "недостатка социјалног дијалога", пренео је Танјуг.
Коментар