СРБИЈА

„Акт непријатељства Хрватске према Србији“: Реакције из Београда на нове оптужбе из Загреба

Охрабрујућа је вест да се одлаже одлука ЕУ о забрани увоза руске нафте за земље Западног Балкана, међу којима је и Србија, до 1. децембра, рекла је председник Владе Србије Ана Брнабић и додала да ће се до тада „водити тешки разговори“. Она је навела да је покушај Хрватске да блокира увоз руске нафте у Србију, отворени акт непријатељства те земље.
Sputnik
Брнабићева је, говорећи о захтеву Хрватске да и Србија буде обухваћена осмим пакетом санкција који укључује и увоз руске нафте, а из кога су, како је рекла изузете и неке чланице ЕУ, казала да је „Хрватска отворено показала да је непријатељска земља према Србији“.

Отворени акт непријатељства Хрватске

Она је, гостујући на ТВ Прва, додала да ће уколико санкције буду уведене то имати „озбиљне последице на нашу економију“, као и да је одлука да се не изузме Србија политичка одлука ЕУ и да је бесмислена.
Најужаснија је била патетика премијера Пленковића, објаснила је Брнабићева. Она тврди да је Пленковић лично забранио посету Александра Вучића Јасеновцу, а инструише медије да „цртају брчиће“.
„Он патетише да њему неко каже да је усташа, а њихови медији у хистерији су напали Вучића“, рекла је Брнабићева и додала да је Вучић рекао да су се они сами похвалили да је на захтев Хрватске забрањено да Србија буде изузета из 8. пакета санкција.
Брнабићева је рекла да ће Вучић сутра саопштити неке стратешке одлуке, као и да ће Србија морати другачије да се позиционира када је у питању, како је рекла, отворени акт непријатељства Хрватске која политички користи и енергетску кризу.
„Тај нафтовод био је југословенски, грађен нашим парама, а Хрватска га користи против Србије“, указала је Брнабић.
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да хрватски медији брутално изврћу речи председника Александра Вучића и износе бруталне лажи у вези са оним што је он јуче рекао о хрватском противљењу да Србија буде изузета из осмог пакета санкција ЕУ према Русији.
„Вечерњи лист пише да је Вучић за Хрватску рекао 'Та мала земља не сме постојати'. Брутална лаж, он је рекао 'У односу на Хрватску, Србија не сме постојати, зато што ви хоћете да наудите Србији'“, рекла је Брнабић.

Пленковићево лудило и занесеност

Подсетила је да је хрватски премијер Андреј Пленковић јуче у Прагу рекао да Србија може да увози било коју нафту, само не руску и додала да је он „у својој занесености и лудилу“ дозволио себи да одређује нашој земљи коју ће нафту да купује.
„Може ћирилица у Хрватској, али у своја четири зида. Они су за неколико година остварили све планове Миле Будака. Ја сам рекла својевремено да је Хрватска једина етнички чиста земља на тлу Европе, а њихов попис је показао да сам у праву, јер је Срба свега три одсто“, нагласила је премијерка.
Она је рекла како можемо да увозимо било коју другу нафту, али је додала да су све остале бар 20 процената скупље од руске.
„Што значи да је то директно ударац по џепу свих грађана Србије и да то нас кошта стотине милиона евра. Када се широм Европе затварају компаније, када људи штеде да би имали довољно свега да преживе зиму, ви уведете санкције Србији, а не Русији. Русија ће да продаје своју нафту широм света, али да уведете санкције Србији у оваквој кризи, то је лицемерно“, оценила је Брнабић.
Премијерка је додала како је Србији остало још месец и по дана да проба да се избори за то да не буде обухваћена санкцијама, јер је ЕУ одлуку о томе померила за 1. децембар.
Брнабићева је оценила да је Хрватска отворено непријатељска земља, јер једини нафтовод којим се снабдевамо, за који годишње плаћамо 45 до 48 милиона евра, а 70 процената његових капацитета је намењено Србији, Хрватска злоупотребљава у политичке сврхе.
Премијерка је рекла да се нада да ЕУ неће забранити увоз било које нафте у Србију због већинског руског власништа над НИС-ом и да та компанија тренутно нема никаквих проблема са добављачима из ЕУ, али да се разговара са Гаспромњефтом и о могућности да Србија преузме компанију како би се избегли такви сценарији.
Она је навела да је било очекивано и договорено да Србија буде изузета из осмог пакета санкција и договорено, али је испало другачији и изразила очекивање да ће у Европи сви ипак разумети да би било нефер да не будемо изузети, посебно јер је Србија у специфичној ситуацији.

Вулин: Усташе имају подршку готово целе ЕУ

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је данас да председник Србије Александар Вучић води Србију, а да „усташе имају подршку готово целе ЕУ и опет им је Вучић и крив и претња“.
„Након што су Александру Вучићу, унуку јасеновачког мученика, забранили да обиђе српско стратиште и након што су подмукло и пакосно искористили сукоб у Украјини да нашкоде Србији забрањујући јој да увози руску нафту, усташко руководство Хрватске кука и жали се да их је Вучић изложио притиску“, наводи Вулин.
„Вучић води Србију, а усташе имају подршку готово целе Европске уније и опет им је Вучић и крив и претња. Не каже наш народ узалуд да нема црвене мачке ни образа у усташе", изјавио је Вулин, навео је МУП у саопштењу у коме се додаје да је министар реаговао на „лажи и притужбе руководства Хрватске предвођено премијером Пленковићем на рачун српског председника Александра Вучића и Србије“.
СВЕТ
„Уједињена" Европа на старту на проби: Још једна казна која ће да кошта Србију – засад није прошла
СРБИЈА
Вучић поручује Пленковићу: Ко сте ви да се мешате у наше билатералне уговоре?
Коментар