Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручује Пленковићу: Ко сте ви да се мешате у наше билатералне уговоре?

© AP Photo / Petar PetrovНафтовод, илустрација
Нафтовод, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић данас је на изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да „Србија може да добије нафту преко Хрватске, али не руску“, реаговао питањем – ко сте ви да се мешате у билатералне уговоре Србије са другим земљама?
„Ако кажете да Србија може да увози било коју нафту, али да није руска… у праву сте – свако може да оде у Јасеновац, осим ако његово име није Александар Вучић и ако није председник Србије. Свако може да користи ћирилицу, али искључиво у своја четири зида, на улицама у Хрватској није могуће. Свако може да каже шта год пожели у Хрватској, осим Срба који баш не могу често да подигну глас, ни по питању броја, својих права и свега другог…”, констатовао је Вучић иронично.
На Пленковићеве речи одговорио је упитно:
„А, ко сте ви? Ко сте ви да улазите у наше билатералне уговоре? Ко вам даје то право? Је ли вам то с неба пало, па сте решили да Србији не дате нешто.“
Председник Србије је указао да је, и поред свега што Хрватска ради, што њему није дозвољавала приступ Јасеновцу, и што не дозвољава све што је нормалним људима незамисливо да се не дозволи, увек говорио да са Хрватском никада нисмо имали проблема што се тиче коришћења нафтовода „Јанаф“.
Подсетио је да је „Јанаф“ изграђен заједнички, у време бивше Југославије, а сада припада Хрватској.
„Рекли смо да су били поуздан снабдевач. Они то за нас више нису. Ко су они да одлучују коју ћемо ми нафту да узмемо, а коју нећемо?“, казао је Вучић.
Такође, напоменуо је да се чак 70 одсто бизниса „Јанафа“ заснива на Србији, јер сваке године наша држава уредно плаћа 45 до 48 милиона евра.
„Никада не каснимо ни дан, све обавезе измиримо, а што се то вас тиче? А што бисте ви желели да ми платимо скупље“, поново је упитао Вучић.
Додао је да је руска нафта данас 20-25 јефтинија него нека друга, додајући да Србија има и безброј других проблема, те да јој још један проблем није потребан.
„Само нам је ово фалило… А, све је било чисто, написано, дерогативна норма, само да се пусти Западни Балкан у целини. Али, су они интервенисали да не буде, због Србије. Све можете, само морате да кажете због чега“, поручио је Вучић.
На питање да ли је добио објашњење од Пленковића за ту изјаву, Вучић је рекао – нема објашњења.
„Чини ми се да је у једном тренутку покушао нешто да прича, ја нисам желео да причам о томе, а не знам ни шта бих…“, казао је он.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
СРБИЈА
Вучић: Одлука о забрани увоза руске нафте у Србију одложена до 1. децембра /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала