РЕГИОН

Упркос негодовању мјештана Мориња откривена спомен плоча /фото/

Упркос негодовању мјештана Мориња који су блокирали пут до некадашњег логора откривена је спомен плоча. Плочу су открије делегације Црне Горе и Хрватске министри одбране и вањских послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским колегама Томом Медведом и Гораном Грлићем Радманом.
Sputnik
На плочи пише да је “током великосрпске агресије на Хрватску” на том мјесту био логор, такозвани Центар Морињ те да је посвећен заточеним хрватским цивилима и браниоцима.
“Сјећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживјели заточеници. Да се никада не понови”, пише на плочи коју потписују министарства одбране и вањских послова.
Министар хрватских бранитеља Томо Медвед захвалио је жртвама и бранитељима, као и црногорским министрима. Напоменуо је да су многи након заточеништва умрли од посљедица, а многи их трпе и данас, видљиве или невидљиве.
“За нас су изнимно важна питања посљедица великосрпске агресије, а посебно рјешавање питања несталих особа. Република Хрватска тражи њих 1.830 и овдје из Црне Горе 12 несталих особа”, казао је Медвед.
Рекао је да за злочин не постоји оправдање ни изговор.
“Не можемо избрисати бол нити ћутати о логору”, казао је он.
Делегација Хрватске дочекана је у Морињу с негодовањем мјештана који се противе откривања спомен плоче на локацији гдје је некада био истражни затвор. Упркос блокади, на церемонију је стигла и делегација Црне Горе. Она је казала да је ситуација тензична и да скуп обезбјеђује велики број полицајаца.
Мјештани Мориња онемогућавали су јутрос конвоју Војске Црне Горе да прође ка логору Морињ, гдје министри одбране и вањских послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским колегама откривају спомен плочу жртвама.
Мјештани Мориња саопштили су да се најоштрије супротстављају постављању било каквих обиљежја на објектима бивших касарни у Морињу, "а које су у вријеме ратних дешавања '90-тих служиле као сабирни центри за ислеђивање, а никако као концентрациони логори каквима се данас желе представити". Службеници Управе полиције преговарали су са грађанима да омогуће пролаз Војсци.
“Политикантске одлуке и чињења остављамо онима који су за то плаћени, а једино што ми мјештани желимо је то да се скине љага са нашега мјеста, и то је једини разлог зашто не дозвољавамо да се никакве табле са гнусно лажним квалификацијама постављају нигдје на територији наше мјесне заједнице”, саопштили су мјештани Мјесне заједнице Морињ.
Коментар