- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Упркос негодовању мјештана Мориња откривена спомен плоча /фото/

© Фото : Уступљено СпутњикуМештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Упркос негодовању мјештана Мориња који су блокирали пут до некадашњег логора откривена је спомен плоча. Плочу су открије делегације Црне Горе и Хрватске министри одбране и вањских послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским колегама Томом Медведом и Гораном Грлићем Радманом.
На плочи пише да је “током великосрпске агресије на Хрватску” на том мјесту био логор, такозвани Центар Морињ те да је посвећен заточеним хрватским цивилима и браниоцима.
“Сјећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживјели заточеници. Да се никада не понови”, пише на плочи коју потписују министарства одбране и вањских послова.
Министар хрватских бранитеља Томо Медвед захвалио је жртвама и бранитељима, као и црногорским министрима. Напоменуо је да су многи након заточеништва умрли од посљедица, а многи их трпе и данас, видљиве или невидљиве.
“За нас су изнимно важна питања посљедица великосрпске агресије, а посебно рјешавање питања несталих особа. Република Хрватска тражи њих 1.830 и овдје из Црне Горе 12 несталих особа”, казао је Медвед.
Рекао је да за злочин не постоји оправдање ни изговор.
“Не можемо избрисати бол нити ћутати о логору”, казао је он.
Делегација Хрватске дочекана је у Морињу с негодовањем мјештана који се противе откривања спомен плоче на локацији гдје је некада био истражни затвор. Упркос блокади, на церемонију је стигла и делегација Црне Горе. Она је казала да је ситуација тензична и да скуп обезбјеђује велики број полицајаца.
Мјештани Мориња онемогућавали су јутрос конвоју Војске Црне Горе да прође ка логору Морињ, гдје министри одбране и вањских послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским колегама откривају спомен плочу жртвама.
Мјештани Мориња саопштили су да се најоштрије супротстављају постављању било каквих обиљежја на објектима бивших касарни у Морињу, "а које су у вријеме ратних дешавања '90-тих служиле као сабирни центри за ислеђивање, а никако као концентрациони логори каквима се данас желе представити". Службеници Управе полиције преговарали су са грађанима да омогуће пролаз Војсци.
“Политикантске одлуке и чињења остављамо онима који су за то плаћени, а једино што ми мјештани желимо је то да се скине љага са нашега мјеста, и то је једини разлог зашто не дозвољавамо да се никакве табле са гнусно лажним квалификацијама постављају нигдје на територији наше мјесне заједнице”, саопштили су мјештани Мјесне заједнице Морињ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала