СРБИЈА

„Све је решено, договор за Приштином за пар недеља“! Шта Запад покушава тим бруталним лажима?

Ескобарова посета Србији и уверење да нас до потписивања споразума Београда и Приштине деле не године, већ недеље, пуста је жеља и психолошки притисак на Србију. У тој палети хибридног рата су и гласине да је све решено, да је Београд одлучио да уведе санкције Русији и да се одриче Косова. Тактике се мењају али стратешки циљ Запада остаје исти.
Sputnik
Овако поруке које је у Београд донео специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар коментарише Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.
Састанак Александра Вучића и Габријела Ескобара
Посета Србији као и изјаве које прате Ескобарове дипломатске активности део су, сматра Митић, бруталних притисака политичког Запада на Србију.

Трик предлог као увертира у интеграцију Косова у ЕУ

У овом случају, прецизира наш саговорник, ради се о трик предлогу Немачке и Француске по којем Београд не треба одмах да призна независно Косово, већ прво да прихвати реалност његовог постојања а затим кроз Споразум о стабилизацији омогући чланство у међународним организацијама. Након тога би, идеја је аутора овог предлога, пет држава непризнавача из ЕУ и из НАТО требало да дају зелено светло за интеграцију Косова у ЕУ и НАТО.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД

„Ескобар је приликом посете Приштини открио да је циљ САД чланство Косова у НАТО, а нешто касније, уколико је то могуће, и Србије, што је немогуће остварити без споразума о нормализацији. Споразум није директно признање већ врста увертире којом би Косово постало чланица НАТО и без икаквих условљавања земаља непризнавача, ушло у европске интеграције. По среди јесте тактика која открива стратешки циљ - да Косово у потпуности буде легитимисано и легализовано у међународној заједници.“

Притисци се интензивирају

Порука Ескобара да има сазнања да се дијалог Београда и Приштине ближи крају као и наводни документ „предспоразума“ који је „процурио“ у албански медијски простор, а у којем се 24. фебруар помиње као датум првог договора, треба, уверен је Митић, посматрати у контексту свеобухватног, фронталног и бочног и хибридног притиска који Запад врши на Србију и српски народ, и по питању РС, и по питању Косова, и по питању увођења санкција против РФ.

„Ушли смо у период веома интензивног притиска који је условљен с једне стране интензивирањем сукоба око Украјине, односно геополитичког сукоба између РФ и НАТО, а с друге стране чињеницом да се у Србији очекује формирање нове владе. У том контексту смо имали читаву палету форума на којима је вршен бруталан притисак на Србију. То смо видели у Прагу, на самиту тзв Европске политичке заједнице, у извештајима Европске комисије, Европског парламента, а сада следи Берлински процес“.

Списак жеља и интереса

Реч је, објашњава Митић, о читавом низу инструмената за притисак да се Србија одрекне Косова, да се РС интегрише у БиХ, да се Русија избаци са Балкана, да Србија уђе у НАТО. Све је то, сматра, списак жеља и интереса политичког Запада у целини.
Заставе САД, Русије и Србије

„Постоје конкретне мере притисака који се врше и чија је имплементација у неку руку већ и почела. Сетимо се прича за нафтовод Јанаф, руску нафту, па приче око усклађивања са визном политиком ЕУ, и на даље. Све се чини како би се Београд интегрисао у заједничку политику ЕУ и САД“.

Штап и на њему мршава шаргарепа

Улазимо у фазу, упозорава Митић, у којој се користе штапови с тим што су шаргарепе врло мршаве. Колико ће се притисци интензивирати у наредном периоду остаје да се види, али засад по ономе што смо могли да чујемо остаје, напомиње наш саговорник, врло чврст став Београда да не прихвата та условљавања.
Габријел Ескобар излази из зграде Председништва

„Разумљиво је да такве поруке долазе од стране људи као што је Ескобар јер његов посао и јесте да обезбеди независно Косово и избаци Русију са Балкана. Колико је то оствариво је друго питање. По мени није, јер се чини да постоји простор да се Београд одупре таквим притисцима“.

Коментар