Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Све је решено, договор за Приштином за пар недеља“! Шта Запад покушава тим бруталним лажима?

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Ескобарова посета Србији и уверење да нас до потписивања споразума Београда и Приштине деле не године, већ недеље, пуста је жеља и психолошки притисак на Србију. У тој палети хибридног рата су и гласине да је све решено, да је Београд одлучио да уведе санкције Русији и да се одриче Косова. Тактике се мењају али стратешки циљ Запада остаје исти.
Овако поруке које је у Београд донео специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар коментарише Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Александра Вучића и Габријела Ескобара
Састанак Александра Вучића и Габријела Ескобара - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Састанак Александра Вучића и Габријела Ескобара
Посета Србији као и изјаве које прате Ескобарове дипломатске активности део су, сматра Митић, бруталних притисака политичког Запада на Србију.

Трик предлог као увертира у интеграцију Косова у ЕУ

У овом случају, прецизира наш саговорник, ради се о трик предлогу Немачке и Француске по којем Београд не треба одмах да призна независно Косово, већ прво да прихвати реалност његовог постојања а затим кроз Споразум о стабилизацији омогући чланство у међународним организацијама. Након тога би, идеја је аутора овог предлога, пет држава непризнавача из ЕУ и из НАТО требало да дају зелено светло за интеграцију Косова у ЕУ и НАТО.
© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Приштина, заставе тзв. Косова и САД

„Ескобар је приликом посете Приштини открио да је циљ САД чланство Косова у НАТО, а нешто касније, уколико је то могуће, и Србије, што је немогуће остварити без споразума о нормализацији. Споразум није директно признање већ врста увертире којом би Косово постало чланица НАТО и без икаквих условљавања земаља непризнавача, ушло у европске интеграције. По среди јесте тактика која открива стратешки циљ - да Косово у потпуности буде легитимисано и легализовано у међународној заједници.“

Притисци се интензивирају

Порука Ескобара да има сазнања да се дијалог Београда и Приштине ближи крају као и наводни документ „предспоразума“ који је „процурио“ у албански медијски простор, а у којем се 24. фебруар помиње као датум првог договора, треба, уверен је Митић, посматрати у контексту свеобухватног, фронталног и бочног и хибридног притиска који Запад врши на Србију и српски народ, и по питању РС, и по питању Косова, и по питању увођења санкција против РФ.

„Ушли смо у период веома интензивног притиска који је условљен с једне стране интензивирањем сукоба око Украјине, односно геополитичког сукоба између РФ и НАТО, а с друге стране чињеницом да се у Србији очекује формирање нове владе. У том контексту смо имали читаву палету форума на којима је вршен бруталан притисак на Србију. То смо видели у Прагу, на самиту тзв Европске политичке заједнице, у извештајима Европске комисије, Европског парламента, а сада следи Берлински процес“.

Списак жеља и интереса

Реч је, објашњава Митић, о читавом низу инструмената за притисак да се Србија одрекне Косова, да се РС интегрише у БиХ, да се Русија избаци са Балкана, да Србија уђе у НАТО. Све је то, сматра, списак жеља и интереса политичког Запада у целини.
CC0 / Marijanana / Заставе САД, Русије и Србије
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Заставе САД, Русије и Србије

„Постоје конкретне мере притисака који се врше и чија је имплементација у неку руку већ и почела. Сетимо се прича за нафтовод Јанаф, руску нафту, па приче око усклађивања са визном политиком ЕУ, и на даље. Све се чини како би се Београд интегрисао у заједничку политику ЕУ и САД“.

Штап и на њему мршава шаргарепа

Улазимо у фазу, упозорава Митић, у којој се користе штапови с тим што су шаргарепе врло мршаве. Колико ће се притисци интензивирати у наредном периоду остаје да се види, али засад по ономе што смо могли да чујемо остаје, напомиње наш саговорник, врло чврст став Београда да не прихвата та условљавања.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар излази из зграде Председништва
Габријел Ескобар излази из зграде Председништва - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Габријел Ескобар излази из зграде Председништва

„Разумљиво је да такве поруке долазе од стране људи као што је Ескобар јер његов посао и јесте да обезбеди независно Косово и избаци Русију са Балкана. Колико је то оствариво је друго питање. По мени није, јер се чини да постоји простор да се Београд одупре таквим притисцима“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала