КУЛТУРА

Сећање на Амфилохија: Песник и пророк коме је Бог давао махове /фото/

Био је песник, личност надахнута, пророчка. Био је човек вере и тихе молитве али и ратничка природа. Њему је Бог давао махове…
Sputnik
Овако је данас у Матици српској беседио митрополит црногорско приморски Јоаникије, на свечаности уприличеној у знак сећања на свог претходника на митрополитском трону, председника Његошевог одбора Матице – Амфилохија Радовића.

Јоаникије: Пастир васељенских дарова и дела

У пуној сали наше најстарије културне институције, у дану обележавања 175 година од штампања „Горског вијенца“, митрополит Јоаникије казао је да говорити о великом српском пастиру Амфилохију није ни тешко ни лако.
„Лако је, јер се има шта рећи, а тешко јер се не може објединити све о овом човеку великих, васељенских дарова, великог образовања, талента и дела“.
Митрополит Јоаникије на свечаности
Подсетивши да је дечак Ристо Радовић израстао из великог породичног грмена и да је прошавши кроз школе и универзитете, од Београда преко Рима до Атине, стигао на Цетиње, Јоаникије се посебно осврнуо на митрополитову службу у Црној Гори.
„Сабрао је народ и привео га Христу. Обновио је веру, дух и вратио Црну Гору саму себи када се себе била скоро одрекла. Митрополит Амфилохије је будио народ, обједињавао, а оно што је чинио била је одбрана памћења, части, прошлости, садашњости и будућности Црне Горе.“
Да ова `Посвета Амфилохију` нимало сличајно није уприличена у „Дану `Горског вијенца`“, као и то да од Његошеве посвете Сими Милутиновићу из „Луче“, преко „Посвете праху оца Србије“, до Бећковићеве посвете „Праху оца поезије“ и ове данашње уприличене у част Амфилохија Радовића води једна иста линија узвишене поезије, духовности и трајања – потврдио је и академик и песник Матија Бећковић.

Бећковић: Највеће признање стигло у часу смрти

Он је казао да је Амфилохијева борба завршена славном победом и да је највеће признање које је добио стигло у часу његове смрти.
„Небо и Свети Лука одлучили су да га позову у лучинске дане, исто кад и Петра Првог и Његоша. Тако је саставио три монаха, три Христова војника и три јерарха. Митрололит Амфилохије је отишао у друштву о ком није ни сањао. И то је она незаобилазна слава да ћемо, док је света и века, славити и њега са овом двојицом као – свету тројицу. Нико више неће поћи у Острог а да не прође кроз Подгорицу. А Острог и ова тројица представљају четири стуба, нескршена, на којима почиње да постоји Црна Гора“, казао је Матија Бећковић.
Академик Матија Бећковић на свечаности
Да је митрополит Амфилохије, као Његош за Лесендром, горео за `обурданом капелом` подсетио је академик и књижевник Миро Вуксановић. У надахнутом говору казао је како се митрополит `довијао како ће затрављени камен оживети са гомиле на Ивановим коритима`.
Вуксановић је додао да је Амфилохије успео оно што нико није могао поверовати - да на црногорској атеистичкој грађи обнови, подигне и освешта више од шест стотина светих места, капела, цркава и манастира и изгради два храма. И то нису били једини подвизи.
„Пред њим су се исповедали најчувенији српски заточеници, хашки и спушки, и они чија су имена мала а грехови велики. Читао је опело сиротима и тајкунима, Данилу Кишу и Миодрагу Булатовићу, Јованки Броз и четничком војводи Бојовићу, ученима и неписменима“, подсетио је Вуксановић.
„Митрополит Амфилохије вратио је Црну Гору саму себи када се себе била скоро одрекла“

Када испунимо опоруку стихови ће се сами огласити

Он је истакао и да је архиепископ цетињски Амфилохије отишао са великом раном на души јер један `свети посао` није довршио – није обновио Његошеву капелу на Ловћену. Са самртничке постеље је поручио да маузолеј треба оставити као знак времена у коме је сазидан, али и да капелу што пре треба на Ловћен вратити.
„Када опоруку митрополита Амфилохија испунимо, сами ће се огласити стихови из `Горског вијенца`: `Душа би му тада мирна била/Како мирно јутро у прољеће.` Такав мир је заслужио човек који је Црној Гори вратио пролеће“, закључио је академик Вуксановић.
РЕГИОН
Владика Јоаникије: Митрополит Амфилохије – апостол нашег доба /видео, фото/
РЕГИОН
Две године од упокојења митрополита Амфилохија, литургију и помен служи Јоаникије /видео, фото/
Коментар