- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Владика Јоаникије: Митрополит Амфилохије – апостол нашег доба /видео, фото/

© Фото : YouTube/Сретенский монастырь, snimak sa ekranaМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Блаженопочивши митрополит Амфилохије био је апостол нашег доба и запамћен је у целој православној васељени као велики Христов јерарх, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је служио литургију поводом две године од упокојења митрополита Амфилохија.
„Њега су све ране, све тешкоће свих хришћана, ако хоћете и сваког човека, болеле. Он је био састрадална душа која осећа патње своје пастве и својих ближњих, на крају и свакога човека“, рекао је владика Јоаникије, који је у подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења служио Свету архијерејску литургију поводом две године од упокојења митрополита Амфилохија.
Подсетивши на његову жртву за Косово и Метохију, митрополит Јоаникије је нагласио да је он био као и Његош у свом времену, како је то Иво Андрић рекао, трагични јунак косовске мисли, те да је продужио Његошеву и косовску и ловћенску мисао.

„Због његове жртве, он се настанио у наручје Христово, али се истовремено настанио и у срцима и души свога народа и ту му је место. Да вас његов пример увек охрабрује, јер имамо доста тешкоћа и искушења у свим временима, па и данас, а биће их и убудуће. Али он нам је као Божији човек показао прави пут“, поручио је владика Јоаникије.

Он је поручио да се, када се гледа на живот митрополита Амфилохија од рођења па до упокојења, а посебно на његова дјела, може назрети Христ кроз његов лик.
„Немогуће је да човјеку успе у овоме животу да остави тако дубоки траг, да учини тако велика дела, не само што је подигао овај храм и храм у Бару и многе светиње по Црној Гори обновио, не само то што је сабрао децу и народ у храм Божији, што је привео Христу, него и то колико је претрпио од противника, који су на сваки могући начин гледали да спријече њега и његово дјело“, рекао је митрополит Јоаникије.
Данашњем молитвеном сабрању присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Његова Владислав Маслеников, представници јавног и културног живота.
У оквиру Дана Митрополита Амфилохија, који су почели 28. октобра, у крипти Саборног храма у 19.00 часова биће одржано вече посвећено академику Матији Бећковићу, као и додјела награде „Извиискра Његошева“.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског. Сахрањен је 1. новембра у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.
Литургија у Храму Христовог васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РЕГИОН
Две године од упокојења митрополита Амфилохија, литургију и помен служи Јоаникије /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала