СРБИЈА

Курти о ЗСО: Такав документ можда постоји у Београду, али не и у Приштини

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да питање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији није било тема његовог сусрета са високим представником ЕУ Жозепом Борељом у Берлину и навео да Београд не може да тражи од Приштине нешто што, како тврди, није спреман да успостави на територији централне Србије.
Sputnik
На констатацију новинара Танјуга да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом, Курти је рекао да такав документ можда постоји у Београду, али не и у Приштини.
Курти је, по завршетку самита Берлинског процеса, казао да се залаже за добре односе Београда и Приштине, али који ће се заснивати на реципроцитету.
„Не можеш да тражиш нешто од другога ако ниси у стању да тај захтев успоставиш као принцип односа, односно да и у Србији постоје такве заједнице. Да ли је Србија спремна да има заједнице општина са већинским мађарским, румунским, бошњачким или албанским становништвом", рекао је Курти.
Курти је навео да на КиМ не постоје српске или албанске општине, већ да је реч о општинама са већинским српским или албанским становништвом и додао да „нема општина по националној припадности“.
На питање хрватских медија одакле је дошао дрон који је јуче оборила Војска Србије Курти је одговорио да не зна.
„То се десило на територији Србији, питајте њих, не знам који су дронови ушли у Србију, ни одакле“, казао је Курти.
СРБИЈА
Борељ: Постигнуте споразуме Београда и Приштине морају да поштују
Коментар