Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Откривени детаљи: Како је Војска Србије оборила дрон изнад Копаоника

CC0 / Unsplash/Alessio Soggetti / Дрон
Дрон - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Опасно је то што је дрон који је јуче оборен у ширем рејону Копаоника снимао критичну војну и цивилну инфраструктуру, каже председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. То указује на могућност да можда неко жели да испланира неку диверзију, тј. терористичку акцију над тим објектима или над људством, упозорава Дрецун.
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је комерцијални дрон који је јуче оборен у ширем рејону Копаоника коришћен за прикупљање информација од безбедносног, тј. војног значаја.

Како је оборен дрон

„Оборен је тако што је наша јединица за електронска дејства открила и дрон и његову путању, и да је пресечен сигнал између станице за вођење и дрона. И дрон је пао. Када буде пронађен, видеће се основни подаци о дрону и видео-запис, шта је снимао“, рекао је Дрецун.
Дрецун истиче да је домет оваквих дронова до пет километара, те да је оператер морао бити близу административне линије.
Ово није први пут, дронови су са територије Косова и Метохије у више наврата улазили у централну Србију, подсећа Дрецун.
„Користе их када краду шуме, да виде распоред припадника наше полиције, да ли су ту. Користили су их када су открили локацију Кижева, где су после вршена ископавања јер се сумњало да се ту налазе тела несталих Албанаца“, каже Дрецун.

Дрон није Кфоров

Он напомиње да ово нису војни дронови и да их не треба повезивати са Кфором.
„Кфор користи војне беспилотне летелице барем једном месечно, да извиде ситуацију“, каже Дрецун и подсећа да Кфор зна шта се дешава са обе стране, будући да је на снази копнена, као и ваздушна зона безбедности.
Дронове попут ових који је оборен, додаје Дрецун, могу да користе појединци, криминалне групе, шверцери наркотика, људи, али и приштинске власти.
„Може да користи сама Приштина, да ли тзв. косовске безбедносне снаге, да ли косовска полиција. Све је могуће. Али је питање циља зашто се прикупљају те информације. Није реално да се помисли да Приштина сада прикупља те информације, зато што се плаши некакве војне интервенције Београда на КиМ, јер је и сама Вјоса Османи рекла да се између њих и централне Србије налази Кфор који чува, односно НАТО“, рекао је Дрецун.

Снимао критичну војну и цивилну инфраструктуру

Међутим, упозорава да је опасно то што је дрон снимао критичну војну и цивилну инфраструктуру.
„Војну – када се ради о положају и распореду наших јединица, којим наоружањем и опремом располажу. Цивилна инфраструктура – има магацина где се чувају храна, гориво, то су све критични објекти и то указује да можда неко жели да испланира неку диверзију, неку терористичку акцију над тим објектима или над људством“, рекао је Дрецун.
Истиче да је потребно много више детаља о томе шта је тачно дрон снимао, да би се схватила намера.

Приштина набавља турске „бајрактаре“

Дрецун подсећа да Приштина планира да набави више беспилотних летелица, и војних и извиђачких, те да је, додаје, договорена набавка осам турских „бајрактара“.
„То су борбене беспилотне летелице које производи турска компанија и успешно су се показале у сукобу у Нагорно-Карабаху, на почетку сукоба у Украјини. Информације указују да од маја на северу Албаније, на подручју Бајрам Цурија, где су 1998. и 1999. биле касарне терористичке ОВК, да су те зграде обновљене и да тамо турски инструктори обучавају оператере из тзв. косовских безбедносних снага“, рекао је Дрецун.
Безбедносна ситуације поводом Косова и Метохије веома је сложена „са потенцијалом за изазивање инцидената и сукоба“, каже Дрецун.
„Посебно забрињавају активности специјалних параполицијских јединица на Северу јер су направљене нове базе“, рекао је Дрецун за РТС.
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Војска Србије оборила дрон у близини војних објеката у Рашкој
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Министар Вучевић: Дрон се кретао из правца Јариња. Не изазивајте Србију, не шалимо се!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала