РУСИЈА

Зеленски: Неће бити никаквих нових Минских споразума са Русијом

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је на самиту Г20 да Кијев неће пристати на потписивање нових Минског споразума.
Sputnik

„Неће бити никаквог 'Минска 3' који ће Русија прекршити одмах након закључивања“, изјавио је украјински лидер током видео-обраћања на самиту Г20.

По његовим речима, Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава.

Огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да изјава Зеленског о томе да неће бити новог Минског споразума „апсолутно потврђује“ став Кијева да не жели да преговара.

У главном граду Белорусије у фебруару 2015. године потписан је документ под називом „Пакет мера за реализацију Минских споразума“, који се чешће назива „Мински споразуми“ или „Минск 2“, за разлику од Минског протокола и Минског меморандума, потписаних у септембру 2014. године. Споразум „Минск 2“ требало је да допринесе прекиду борбених дејстава између Украјине и република Донбаса, ,али је Кијев годинама одбијао да их реализује. На крају су украјинске власти саопштиле да је политички део споразума неприхватљив, као и да категорички одбијају да директно преговарају са републикама Донбаса.
Самит Г20 почео је 14. новембра на острву Бали. Представници руководства земаља учесница разговараће о питањима повезаним са прехрамбеном и енергетском безбедношћу, процесом дигиталне трансформације и проблемима здравствене заштите. Самит ће трајати до 16. новембра.
СВЕТ
Лондон: Неприхватљив нови Мински споразум, Украјини потребна победа
Коментар