КУЛТУРА

Александар Невски освојио Мелбурн: Српски тинејџер поново задивљује свет

Филм младог аутора Јакова Попова из Сремских Карловаца „Александар Невски“ освојио је Награду за најбољи кратки анимирани филм на Међународном филмском фестивалу православног филма „ByzanFest“ у Мелбурну, у Аустралији.
Sputnik
Филм „Света Петка – Крст у пустињи“ Хаџи Александра Ђуровића освојио је Награду за најбољи играни филм, Награду за режију и Награду за фотографију на фестивалу „ByzanFest“.
Јаков Попов има 18 година и студент је прве године смера Анимација и визуелни ефекти Академије уметности у Новом Саду. Анимацијом се бави од седме године у породичном Студију ДОМ из Сремских Карловаца, а усавршавао се под менторством признатих филмски ствараоца из земље и света.
Јаков Попов
Ово је други пут да је филм Јакова Попова добио награду. Први пут је награђен 2019. за филм „Престо Светог Саве“, који је израђен у продукцији Студија ДОМ из Сремских Карловаца и Центра „Свети Ћирило и Методије“ из Љубљане.
Александар Невски“ је ауторски филм у којем Јаков потписује режију, анимацију, дизајн ликова, монтажу и израду звучних ефеката. Филм траје седам минута, његова израда трајала је годину дана. Израђен је у техници стоп-моушн анимације – анимација пластелина, као и већина Јаковљевих филмова.
Филм је израђен за потребе Сверуског дечијег конкурса „Заступници земље Руске – Завиримо у историју заједно“.
Поред награде на фестивалу „ByzanFest“, филм “Александар Невски” је у мају месецу добио награду „Златни Витез“ на Међународном филмском форуму Златни витез у Русији и прву награду за анимацију на Међународном омладинском филмском фестивалу „Свет Миру“ у Русији.
Анимирани филм „Александар Невски“ Јакова Попова.
Будући да је филм радио у завршној години средње школе, Јаков се потрудио да у њега уложи велики рад, како би филм могао приказати као референцу за упис на Академију.
Филм обрађује ванвременску тему о борби за истину и правду, које морају победити без обзира на снагу противника, а Александар Невски је истакнути борац за наведене вредности.
КУЛТУРА
Глумци из филма „Света Петка – Крст у пустињи“: Као да смо били у милости саме светитељке /видео/
Због филма малог Јакова цео свет ће чути за Светог Саву (видео)
Коментар