- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Александар Невски освојио Мелбурн: Српски тинејџер поново задивљује свет

© Фото : Уступљено СпутњикуАнимирани филм „Александар Невски“ Јакова Попова.
Анимирани филм „Александар Невски“  Јакова Попова. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Филм младог аутора Јакова Попова из Сремских Карловаца „Александар Невски“ освојио је Награду за најбољи кратки анимирани филм на Међународном филмском фестивалу православног филма „ByzanFest“ у Мелбурну, у Аустралији.
Филм „Света Петка – Крст у пустињи“ Хаџи Александра Ђуровића освојио је Награду за најбољи играни филм, Награду за режију и Награду за фотографију на фестивалу „ByzanFest“.
Јаков Попов има 18 година и студент је прве године смера Анимација и визуелни ефекти Академије уметности у Новом Саду. Анимацијом се бави од седме године у породичном Студију ДОМ из Сремских Карловаца, а усавршавао се под менторством признатих филмски ствараоца из земље и света.
© Фото : Уступљено СпутњикуЈаков Попов
Јаков Попов - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Јаков Попов
Ово је други пут да је филм Јакова Попова добио награду. Први пут је награђен 2019. за филм „Престо Светог Саве“, који је израђен у продукцији Студија ДОМ из Сремских Карловаца и Центра „Свети Ћирило и Методије“ из Љубљане.
Александар Невски“ је ауторски филм у којем Јаков потписује режију, анимацију, дизајн ликова, монтажу и израду звучних ефеката. Филм траје седам минута, његова израда трајала је годину дана. Израђен је у техници стоп-моушн анимације – анимација пластелина, као и већина Јаковљевих филмова.
Филм је израђен за потребе Сверуског дечијег конкурса „Заступници земље Руске – Завиримо у историју заједно“.
Поред награде на фестивалу „ByzanFest“, филм “Александар Невски” је у мају месецу добио награду „Златни Витез“ на Међународном филмском форуму Златни витез у Русији и прву награду за анимацију на Међународном омладинском филмском фестивалу „Свет Миру“ у Русији.
© Фото : Уступљено СпутњикуАнимирани филм „Александар Невски“ Јакова Попова.
Анимирани филм „Александар Невски“  Јакова Попова. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Анимирани филм „Александар Невски“ Јакова Попова.
Будући да је филм радио у завршној години средње школе, Јаков се потрудио да у њега уложи велики рад, како би филм могао приказати као референцу за упис на Академију.
Филм обрађује ванвременску тему о борби за истину и правду, које морају победити без обзира на снагу противника, а Александар Невски је истакнути борац за наведене вредности.
Света Петка - Крст у пустињи - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
КУЛТУРА
Глумци из филма „Света Петка – Крст у пустињи“: Као да смо били у милости саме светитељке /видео/
Сцена из филма Трон Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2019
Због филма малог Јакова цео свет ће чути за Светог Саву (видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала