РУСИЈА

Русија: Хоће ли се Пољска извинити?

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова упитала је да ли ће се пољске власти извинити за антируску хистерију која је уследила након пада ракете на територију Пољске.
Sputnik

„Председник Пољске рекао је да је пад ракете 'несрећан случај'. Још јуче смо слушали хистерију пољских званичника и политичара. Хоће ли се извинити пољске институције које су себи дозволиле антируске испаде и које су у поноћ позвале амбасадора Русије у Варшави Сергеја Андрејева?“, написала је Захарова на Телеграму.

Пољски медији су 15. новембра увече саопштили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. У инциденту су погинуле две особе. Након тога је ноћу 16. новембра у Министарство спољних послова Пољске хитно позван руски амбасадор у Варшави Сергеј Андрејев. Како је саопштено, руског амбасадора је примио пољски министар спољних послова Збигњев Рау и том приликом је „обављен веома кратак разговор“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да су званичници низа западних земаља, укључујући Пољску, хистерично реаговали на инцидент са ракетом без правих информација о догађају, истакавши да је реч о још једној помахниталој русофобичној реакцији.
Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је данас да постоји велика вероватноћа да је ракета која је пала на територију Пољске припадала снагама ПВО Украјине.
РУСИЈА
Званична Варшава признала да је ракета која је пала у Пољску највероватније – украјинска
Коментар