РУСИЈА

Шведска истрага потврдила: Саботажа узрок експлозија на „Северном току“

Служба безбедности Шведске саопштила је да је истрага на гасоводима „Северни ток“ и Северни ток 2“ потврдила да је узрок експлозија била саботажа.
Sputnik
Како је прецизирано, током истраге у Балтичком мору документована су значајна оштећења гасовода до којих је дошло услед експлозија.

„Истрага показује да је на гасоводима изведена груба саботажа“, наводи се у саопштењу.

На месту оштећења заплењени су „предмети стране производе“, а на некима од њих су пронађени трагови експлозива.
Терористички напади су се догодили 26. септембра истовремено на два руска гасовода који достављају гас Европи – „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ је тада саопштила да је реч о инцидентима без преседана и да је немогуће проценити када ће штета бити санирана. Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак због међународног тероризма.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
РУСИЈА
Лавров на Г20: Гасно чвориште у Турској компензоваће губитке због напада на гасоводе „Северни ток“
Коментар