- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је да светска економија и енергетски систем преживљавају дубоку кризу, која је повезана са нестабилношћу цена и неравнотежом тржишта. Руски лидер је најавио да је могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској у циљу снабдевања Европе.

„Директна, отворена комуникација посебно је неопходна сада када цела светска економија и горивно-енергетски комплекс преживљавају, искрено, дубоку кризу, повезану са нестабилном ценовном динамиком енергетских ресурса, дисбалансом понуде и потражње, као и са отворено субверзивним акцијама појединих учесника на тржишту који се руководе искључиво сопственим геополитичким амбицијама“, истакао је Путин на отварању „Руске енергетске недеље“.

Савремена глобална енергетика суочила се са до сада невиђеним проблемима, а излаз из тих проблема мора бити приоритет на разним платформама, додао је Путин.

О експлозијама на гасоводима "Северни ток"

„Нема сумње да се по питању гасовода ‘Северни ток’ и ‘Северни ток 2’ ради о акту међународног тероризма. То је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама“, истакао је руски председник.
Иза терористичких напада на те гасоводе стоје они који су већ прибегавали таквим диверзијама, додао је он.
Циљ терористичког напада на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ био је подривање енергетске безбедности на целом континенту, рекао је Путин.
„Нема сумње да је то чин међународног тероризма, чији је циљ да се угрози енергетска безбедност целог континента, а логика је цинична – да се униште, блокирају извори јефтине енергије, да се милионима људи, индустријским потрошачима одузму гас, гориво, електрична енергија и други ресурси и да се приморају да купују све то по много вишим ценама“, рекао је руски председник.
Према његовим речима, Сједињене Државе, после ове ситуације са експлозијама на та два гасовода, могу да испоручују енергенте по знатно вишим ценама и сасвим је јасно ко ће имати највећу корист.

Могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској

Путин је нагласио да би Русија могла да премести изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ у регион Црног мора, стварањем највећег „гасног хаба“ у Турској ради снабдевања Европе, ако за то буду заинтересовани турски партнери.

„Изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ који пролазе по дну Балтичког мора, могли бисмо преместити и у регион Црног мора, тако да то постане главна маршрута за испоруке нашег горива и природног гаса у Европу преко Турске, стварањем у Турској највећег гасног хаба за Европу, ако су, наравно, за то заинтересовани наши партнери“, најавио је Путин.

Према његовим речима, таква одлука је економски изводљива и подразумева значајно већи ниво безбедности.

Русија спремна за испоруке енергената у Европу

Руски председник је рекао да је Русија спремна за испоруке енергената у Европу, укључујући ову јесен и зиму, а да је лопта сада на страни Европе.
Према његовим речима, због цена енергената који су три пута увећане, ланчано долази до инфлације.

„Ако се настави раст цена енергената, Запад ће штампати новац као што је било и ранијих година“, рекао је Путин.

Он је нагласио да ЕУ само продубљава кризу уводећи ограничење цена нафте, али Русија неће деловати на своју штету.

"Онима, који уместо пословног партнерства и тржишних механизама предност дају преварантским смицалицама и уценама без пардона, а ми у таквој парадигми у политичкој сфери живимо већ деценијама, желим да кажем да нећемо деловати себи на штету. Имајте то на уму", упозорио је руски лидер.

Запад не треба да одбија сарадњу са Русијом

Запад не треба да одбија сарадњу са Русијом, рекао је он.
"Ми продајемо оно што они хоће да купе, по тржишним ценама. Ми смо спремни да купујемо од вас, ви не продајете. Дефицит расте ... Не треба одбијати сарадњу са Русијом, то је све", рекао је Путин.
Руски лидер је истакао да без обзира на диверзије на енергетској инфраструктури немамо намеру да одступимо.
"Осигураваћемо стабилност на тржишту. Русија ће распоредити свој гас на светским тржиштима, за то постоје 'Снага Сибира', 'Турски ток' и 'Плави ток' ", поручио је руски председник.
Раст цена енергената није повезан са специјалном операцијом руске војске у Донбасу, већ је за то крива погрешна политика самог Запада у сфери енергетике, рекао је он.
„Тај ресурс који долази на европско тржиште продаје се буквално трипут скупље, као што сам већ рекао. И ланчано појављује се инфлација, у еврозони је она већ достигла 10 одсто. Пате обични Европљани, за годину дана њихови рачуни за струју и гас су порасли три пута … Какве везе с тим има Русија? Они своје сопствене грешке стално покушавају на неког да свале. У овом случају на Русију“, истакао је Путин.
Како је додао, Русија није крива што Европљани, као у Средњем веку, праве залиху дрва за зиму.
Путин је истакао да ће Русија наставити прелазак на обрачун у националним валутама при плаћању руских енергената.

Русија за разлику од Запада увек испуњава своје обавезе

Путин је нагласио да Русија увек испуњава своје обавезе и тиме се кардинално разликује од западних земаља, које су одбиле да испуњавају већ закључене споразуме у разним областима.
Руски лидер наглашава да лидери европских земаља сматрају да је могуће замерити Русији поузданост снабдевања енергентима, иако Москва испуњава своје уговорне обавезе и испоручује потребне количине.
Путин је подсетио како су недавно амерички танкери, који су превозили течни нафтни гас у Европу мењали курс на пола пута као и коначно одредиште, јер је продавцима гаса неко други понудио бољу цену.
„Подсетићу ко је тада помогао Европи и испоручио додатне количине гаса европском тржишту. Русија. Ипак, руководиоци тих држава преферирају да то не помињу, напротив, сматрају да нам могу замерити поузданост. Да ли ми одбијамо да испоручујемо енергенте? Спремни смо да снабдевамо и испоручујемо целокупне количине предвиђене уговорима“, објаснио је Путин.

О координацији са ОПЕК плус

Путин је истакао да ће се координисање са ОПЕК плус наставити у циљу предвидљивости тржишта.
Према његовим речима, принципијелни став Русије огледа се у томе да је стабилност, равнотежу енергетских тржишта, као и безбедну будућност народа могуће осигурати само заједничким напорима, „отвореним, искреним дијалогом, заснованим на принципима солидарне одговорности и узимања у обзир узајамних националних интереса“.
Путин сматра да је кључни задатак је да домаћи горивно-енергетски комплекс ради у корист националне економије, повећања њене конкурентности и побољшања квалитета живота руских грађана.

Производња нафте у Русији изнад прошлогодишњег нивоа

Русија ће до 2025. године задржати производњу нафте и извоз на садашњем нивоу, истакао је Путин и нагласио да је тренутно обим производње црног злата већ превазишао пад и чак је у некој мери изнад прошлогодишњег нивоа.
Он је истакао да је у последњој деценији производња нафте у Русији постала у великој мери зависна од стране опреме и услуга, али да се већ до 2025. године планира повећање удела домаће опреме у тој области до 80 одсто.
Путин се осврнуо и на алтернативне изворе енергије и истакао да се њима треба бавити у складу са обимом потрошње, економским растом, не пожуривајући то због политичких разлога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала