РУСИЈА

Захарова: Борељ провоцира дуготрајни раскол у Европи

Москва не гаји илузије о могућем преиспитивању дугорочних приступа у политици ЕУ према Русији, јер се Брисел „заразио политичким вирусом“ и одлучио да се изолује од Москве, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Она се осврнула на планове ЕУ да ревидира основе своје политике по питању Русије, односно предлоге у шест тачака које је тим поводом изнео шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Познате су нам дискусије унутар ЕУ о односима са Русијом. То је још један покушај да се преиспитају дугорочни приступи у односима са нашом земљом. Судећи по свему, о резултатима је рано да се говори, разговори се настављају, али ми не гајимо никакве илузије по том питању“, саопштила је Захарова.
По њеним речима, идеје које Борељ намеће државама ЕУ не садрже ни наговештај стратешке визије ЕУ у руском правцу, него само провоцирају све већи раскол у Европи. Притом, како је приметила, не предлажу се никаква решења за нагомилане проблеме.
„Могло би се рећи да је руководство ЕУ, очигледно заражено некаквим аномалним политичким вирусом, одлучило да се изолује од Русије“, оценила је Захарова.
Како је додала, Борељ игра на карту дестабилизације унутрашње политичке ситуације у Русији, чишћења сопственог информационог поља од алтернативних гледишта, задржавања Западног Балкана као сфере утицаја ЕУ, пребацивања супарништва са Москвом на постовјетски простор, наметања западноцентричних „правила“ и „изолацију“ Русије.
Захарова је оценила да у већини светских престоница нису спремни да следе Брисел који „својом средњовековном логиком враћа свет у време раскола, високих зидина и опкољених тврђава“.
Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ објавио предлоге за заједнички приступ Европске уније у шест тачака према Русији у светлу украјинске кризе.
Специјална операција у Украјини
Борељ: У ЕУ подржани принципи опште политике према Русији
Коментар